Obleva ani silnější vítr lyžaře neodradily, sehnat na horách ubytování může být problém

Navzdory varování před silným větrem zamířila do hor v severovýchodních Čechách řada lyžařů. Začaly totiž jarní prázdniny. Zimní střediska ale bojují s oblevou, takže všechny sjezdovky nejsou v provozu.

Podle Petra Hynka ze Skiresortu Černá hora v Krkonoších museli sjezdovky, které nemají umělé zasněžování, uzavřít. U těch, kde se lyžuje, pak hodně záleží na rolbařích – musejí sníh rozhrnovat po celé ploše sjezdovky.

Zhoršené podmínky ale lyžaře neodradily. Například v Peci pod Sněžkou mají teď asi nejrušněji od začátku zimy. Najít volnou postel mezi deseti tisíci v tamních penzionech je skoro nemožné. V sobotu odpoledne byl volný jen jeden apartmán.

Události: Lyžaře obleva ani vítr neodradily (zdroj: ČT24)

Většinu lyžařů v Krkonoších teď tvoří Poláci, kteří mají prázdniny až do konce příštího týdne. Pak je vystřídají Němci.

Vítr zatím vážnější komplikace nezpůsobil

Meteorologové na severu Čech varují před silným větrem. Výstraha platí už od sobotního rána pro části Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého a Libereckého kraje. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Proto by lidé měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny hor.

Jak v Událostech uvedl reportér ČT Michal Jemelka, v Libereckém kraji vítr zatím vážnější komplikace nezpůsobil, hasiči v sobotu vyjížděli jen k několika popadaným větvím. Problémy nejsou zatím hlášené ani z dalších regionů. Silnější vítr nenarušil ani lyžování na Ještědu.

Obezřetnost je ale stále na místě – výstraha platí do nedělního rána. V Krkonoších by v neděli mělo celý den sněžit.