Zdroje vody pro desítky tisíc lidí jsou v ohrožení, Poláci plánují rozšířit důl u českých hranic

Události v regionech: Rozšíření povrchového Dolu Turów v Polsku (zdroj: ČT24)

Polsko plánuje rozšířit povrchový hnědouhelný důl u města Bogatynia, který zásobuje nedalekou tepelnou elektrárnu Turów a leží takřka na hranicích Libereckého kraje. Česká města se plánu děsí. Starostové Hrádku nad Nisou, Chrastavy i obcí ve Frýdlantském výběžku se bojí, že přijdou o zdroje pitné vody. Nemají ale, jak rozšíření dolu zabránit, a prosí o pomoc stát.

V hnědouhelném dolu hned za polskými hranice se původně mělo těžit jen do roku 2020. Podle informací, které česká příhraniční města mají, chce ale provozovatel hnědé uhlí dotěžit. Důl by se v takovém případě měl rozšířit až k silnici, která spojuje polskou Bogatyniu a německou Žitavu.

Starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (SLK) říká, že po rozšíření by se důl přiblížil jen na 300 metrů k osadě Uhelná, která je součástí Hrádku nad Nisou.

Přitom už teď se podle obyvatel Uhelné šíří z polského dolu hluk i prach. Lidé se bojí, že po rozšíření dolu by cena jejich nemovitostí poklesla.

Důl Turów
Zdroj: Michal Novák/ČTK

Starosta Hrádku dodává, že v regionu kvůli dolu už teď vysychají potoky. Obavy místních vyvolává hlavně těžba ve větších hloubkách. Horníci by se totiž měli dostat až několik desítek metrů pod stávající úroveň, tedy i pod úroveň hladiny moře.

Právě to by ohrozilo zdroje spodních vod. Kraj by pak podle náměstka hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josefa Jadrného (PRO Liberecký kraj) musel vodu dovážet nebo převádět z jizerskohorských nádrží, protože původní zdroje by důl odsál.

Obce i kraj žádají, aby stát vymohl od Poláků kompenzace

Zajištění zdrojů vody pro desítky tisíc lidí by ale stálo až tři miliardy korun, které Liberecký kraj ani města nemají. Rozšíření dolu ovšem bránit nemůžou. Žádají proto pomoc státu. Aby na Polsku vymohl kompenzace nebo dosáhl toho, aby věc řešila Evropská komise.

„Není přece možné, aby se v době Evropské unie děly na území jednoho státu věci, které můžou ohrozit druhý stát,“ řekl starosta Chrastavy Michael Canov (SLK).

Důl Turów
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS) vidí jako optimální, aby vláda ustavila zmocněnce
pro otázku hraničních vod na Frýdlantsku, Chrastavsku a Hrádecku.

Hejtman chce problém řešit s premiérem

Polské ministerstvo hospodářství, pod které těžba spadá, na dotazy České televize k rozšiřování dolu neodpovědělo. Liberecký hejtman Martin Půta bude o věci jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v pořadu Události v regionech uvedl, že problém bude řešit na schůzce s polským protějškem v polovině února. „Bude to jedno z klíčových témat,“ řekl.

Brabec dodal, že ministerstvo už v polovině minulého roku požádalo Polsko o dokumentaci EIA a stále na ni čeká. „Ale to je málo. Chceme polskou stranu jasně upozornit, že problém – navíc kombinovaný s problematikou sucha – je pro ČR zásadní a budeme požadovat jasné řešení a jasné kroky z polské strany,“ uvedl.

Je to jasný apel na polskou stranu, aby přišla s návrhem kompenzačních opatření.
Richard Brabec