Vyšší minimální mzda trápí radnice. Chybí jim peníze na úklid chodníků

Vyplácení mzdy lidem, kteří v těchto dnech ve městech pomáhají odklízet sníh a led z chodníků, provází nejasnosti. Radnice na mzdy dostávají dotace od Úřadu práce. Minimální mzda od Nového roku vzrostla o 700 korun. Starostové v Karlovarském kraji ovšem obdrželi zprávu, že peníze navíc nedostanou.

S úklidem pomáhají městům a obcím lidé, kteří by jinak byli nezaměstnaní. Řada z nich má smlouvy na úklid chodníků uzavřené už od loňského podzimu. Starostové ale před koncem roku dostali od úřadu zprávu, že u dohod uzavřených ještě v roce 2015 se o navýšení příspěvků neuvažuje.

Horní Slavkov například začal s úklidem chodníků už v září. Do října letošního roku, kdy projekt skončí, by musel rozdíl mezi loňskou a letošní minimální mzdou doplatit dvaceti zaměstnancům ze své kasy. Podle starosty Alexandra Terka jde o částku kolem 200 tisíc korun. Město by kvůli tomu muselo sáhnout do rezerv, které má například na odměny řadových zaměstnanců.

Sousední Chodov na veřejně prospěšné práce zaměstnává 16 lidí. Projekt zde skončí dřív. I tak město hledá na doplatek mezd zhruba 50 tisíc korun. Podobně hledají peníze na výdaje spojené s navýšením minimální mzdy také Abertamy a Karlovy Vary.

Zvýšení minimální mzdy dělá radnicím vrásky na čele (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové mohou starostové o dorovnání mzdy na rok 2016 žádat: „S ohledem na zvýšení minimální mzdy od ledna stanovilo generální ředitelství Úřadu práce maximální možnou hranici příspěvku na veřejně prospěšné práce v letošním roce na 14 tisíc korun.“

Pokud zaměstnavateli  úřad s žádostí o dorovnání příspěvku nevyhověl, mohou podle Beránkové požádat příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce o přehodnocení žádosti. Zaměstnavatel ale musí řádně zdůvodnit, proč by se žádost měla přehodnocovat. Příspěvky jsou totiž určené především na podporu dlouhodobě nezaměstnaných, kteří jen těžko hledají novou práci. Žádosti proto úřad posuzuje vždy individuálně.