Plesová sezona v tělocvičně či restauraci. Obce na jihu Moravy nemají vhodné sály

Valčík v tělocvičně nebo restauraci. Tak vypadají plesy v některých obcích na jižní Moravě. Jejich kulturní domy totiž nejsou v dobrém technickém stavu. Obce navíc nemají náhradní prostory nebo dost peněz na jejich opravu. Sály pak někde chybí úplně.

Místo honosného sálu tělocvična. Obyvatelé Šlapanic si plesovou sezónu užívají v prostorách Sokola, kam někteří z nich chodí přes den sportovat. „Záclony jsou vyměněné za ochranné mříže. Květinová výzdobu tu není, ale jinak sál vypadá pořád stejně,“ popsal proměnu tělocvičny návštěvník sobotního plesu Roman Koplík. Plesy se v tělocvičně pořádají už šestnáct let.

Tu si upravují sami sportovci společně s údržbářem Sokolovny. Na samostatný kulturní sál ale nemají Šlapanice peníze, potřebovaly by totiž desítky milionů korun, a tak doufají v ministerskou dotaci. „V prostorách bývalého kina chceme vybudovat nový sportovní sál, kam bychom přesunuli sportovní aktivity. A další část sokolovny by byla pouze na kulturu,“ vysvětlil starosta TJ Sokol Šlapanice Radek Jurníček.

Bez komentáře: Ve Šlapanicích přes den cvičí, večer tančí (zdroj: ČT24)

Opravy kulturních domů stojí desítky milionů

Vlastní kulturní dům naopak mají v Kuřimi. Padesát let stará budova ale potřebuje nutné opravy. Kvůli špatnému technickému stavu tak letos do sálu tanečníci nemohli. „Nejhorší je asi stav tepelné izolace. Problémy jsou i se střechou a v případě, že by nasněžilo půl metru mokrého sněhu, nemuselo by to dobře dopadnout,“ vysvětlil starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).

Rekonstrukce starého domu bude obec stát zhruba osmdesát milionů korun a opravy potrvají minimálně dva roky. V Ivančicích už podobnou opravou Besedního domu zahájili. Budova potřebuje novou výmalbu, opravit rozvody elektřiny a vody i výměnu střešní krytiny.

V Ivančicích mají plesy třeba v restauraci

Plesovou sezónu ale rekonstrukce neohrozila. „Jak město, tak spolky musely hledat náhradní prostory, město totiž nemá žádný jiný sál, a tak jsme závislí na kapacitách soukromých restaurací,“ uvedl místostarosta Ivančic Jaroslav Sojka (Strana soukromníků ČR). Provizorium budou muset využívat ještě dva až tři roky, konec oprav za asi 15 milionů korun totiž není stanovený.

Nevyhovující prostory pro plesovou sezónu mají i v jiných jihomoravských obcích jako třeba v Moravanech nebo ve Střelicích. Problémem je téměř vždy nedostatek peněz na opravu sálů.