Legendární čtyřnohý celník, který měnil české zákony, odchází do penze

Události: Max odchází do penze (zdroj: ČT24)

Max hlídal devět let hranici v Náchodě. Mezi pašeráky získal takovou pověst, že stačilo, aby ho zahlédli, a sami často odevzdali kontraband. Za jeho likvidaci dokonce gangy vypsaly statisícovou odměnu. Teď jde Max do penze. Je to nejúspěšnější služební pes v Česku.

Max dokázal během jediného roku vyhledat šest samopalů, deset tisíc nábojů a desítky kilogramů drog. Podle psovoda Celní správy Rudolfa Zahradníka byl Max vycvičený na všechny známé druhy drog. „A protože byl talent, napachoval se i na zbraně. Má neuvěřitelnou úspěšnost, dostal do vězení i pár vrahů,“ uvedl.

Max byl dokonce rychlejší než české zákony a pomáhal je měnit. Jako první totiž začal před lety „hlásit“ léky s pseudoefedrinem na výrobu pervitinu. Teprve později začali poslanci uvažovat o regulaci jejich prodeje. Loni se mu dokonce povedl rekord – našel 70 tisíc tablet na jeden zátah.

Mluvčí celníků v Královéhradeckém kraji Martina Kolinská konstatovala, že loni se ve srovnání s rokem 2014 podařilo na hranicích zadržet šestnáctkrát víc tablet s pseudoefedrinem.

Maxe nahradí pes, kterého našli při razii proti pěstitelům marihuany

Maxův nástupce se jmenuje Remi. Život mu náhodou zachránil psovod zásahové jednotky vlastně jen náhodou, během razie proti pěstitelům marihuany. Našli ho v kuchyni v kleci – mezi rýží a bambusovými výhonky.

Max už si může začít užívat klidného důchodu na dvorku u svého psovoda. Od ředitele dostal za odměnu věnec buřtů. Přispívat třeba na krmení, jak je to běžné v zahraničí, ale Celní správa zatím neplánuje.