Soud se zastal otce, jehož dcery srazilo auto: Neexistuje povinnost držet dítě za ruku

Otec, jehož dcery na přechodu srazilo auto, se rozhodl bránit proti názoru soudů, že měl částečnou odpovědnost za nehodu. Soudci mu vyčítali, že nedržel děti za ruku. Případ se stal v Brně před dvěma lety, kdy muž nesl nákupní tašky a holčičky jej předběhly. Nyní se otce zastal Ústavní soud.

Řidič byl tehdy za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti potrestán odnětím svobody v délce 20 měsíců s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Soud mu také uložil zákaz řízení po dobu 30 měsíců. Trest ve spodní třetině sazby dostal právě proto, že podle soudu byl otec za děti zodpovědný. Při přecházení zanedbal dohled, a tak má na nehodě poloviční vinu.

Otec ale namítl, že soud dostatečně nezdůvodnil, jakou povinnost vlastně porušil, čeho se dopustil. Krajský soud pak odvolání obžalovaného i poškozených zamítl. Otec dětí ve své ústavní stížnosti taktéž namítal, že soudy pochybily, když nestanovily náhradu nemajetkové újmy a odkázaly rodiče na občansko-správní řízení.

Dohlížející nemůže mít absolutní odpovědnost

Pohled soudu nižších instancí, že otec nese poloviční odpovědnost za tragédii, protože nevedl děti za ruku, není podle ústavních soudců správný. Shodli se na tom, že odpovědnost rodičů nemůže být absolutní a je nutné vést potomky k samostatnosti. „Příliš protektivní, tedy ochranářská výchova není vždy to nejlepší,“ uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Dodala, že nešlo o situaci, že by  dívky vběhly přímo pod auto a řidič by nebyl schopný na takovou situaci reagovat. Případ se nyní vrací k Městskému soudu v Brně, který jej částečně znovu projedná a zváží, zda o finanční náhradě bude nadále rozhodovat trestní, nebo civilní soud.

Dosud přiznaná částka v součtu přesáhla 280 tisíc korun. S druhou polovinou uplatněného nároku pak městský soud rodinu odkázal na civilní řízení. Tento výrok ale dnes ÚS zrušil. Rodiče žádali kompenzaci za nemajetkovou újmu, za hmotnou škodu a ušlý zisk ve výši zhruba 700 tisíc korun. Za bolestné požadovali u dcer odškodnění ve výši necelých 380 tisíc korun. Mladší z nich pak ještě požadovala kompenzaci za ztížení společenského uplatnění ve výši zhruba 13 milionů korun. Starší žádala za nemajetkovou újmu 3 a půl milionu.

Ústavní soud se zastal otce sražených dívek na přechodu (zdroj: ČT24)

V rukou držel tašky s nákupem

Vážná nehoda se stala v lednu před dvěma lety. Otec uvedl, že dívky byly zvyklé při přecházení cesty chodit za ním, v ten den měl však v rukou tašky s jídlem a nemohl je vést. Starší dcera se jej zřejmě rozhodla předběhnout.

Auto jelo rychlostí zhruba 30 kilometrů za hodinu, protože řidič přizpůsobil jízdu dešti. Před srážkou však nezpomalilo a šofér vozu pak u soudu vypověděl, že děti neviděl. Po nehodě se jedna z dívek už zotavila, její mladší sestra je ale stále ve velmi vážném stavu. Je odkázána na péči druhých, s kterými komunikuje pouze pohyby hlavy, a potravu přijímá pomocí sondy. Není zřejmé, zda bude ještě někdy schopná mluvit.

Spoluvina nezbavuje řidiče odpovědnosti

Obdobný případ před dvěma lety projednával také Nejvyšší soud. Posuzoval odpovědnost řidiče, který při couvání srazil roční dítě. To na následky srážky zemřelo. Nehoda se stala před dvěma lety na havířovském parkovišti. Podle soudu byly jejími spoluviníky také matka a babička dítěte, které dítě ztratily na chvíli z dohledu.

Přesto to ale podle něj neznamená, že by řidič měl být zbavený trestní odpovědnosti, a odsoudil jej k ročnímu vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Soud taktéž dospěl k závěru, že při couvání v obytné zóně musí řidiči postupovat s maximální opatrností, zvláště tehdy, pokud se blízko pohybují děti.