Na Šumavě se vytírá další generace vzácného mníka jednovousého

Na Šumavě začalo vytírání mníka jednovousého – jediné treskovité ryby v českých vodách. V líhni v Borových Ladech odchovávají už třináctou generaci. Díky tomu se vzácný druh opět vrací do šumavských potoků a řek.

Pravidelná kontrola jiker a co možná nejstudenější voda – v pondělí například měla jen půl stupně Celsia – to jsou hlavní předpoklady pro úspěšný odchov mníka.

Líheň v Borových Ladech je jedním z mála míst u nás, kde je možné tuto vzácnou rybu vidět. Vlastimil Kučava se odchovem mníka zabývá už řadu let. Každý den musí sledovat desítky tisíc jiker. Šanci na další vývoj má asi devadesát procent z nich. V jednom litru je přitom asi milion jiker.

Ročně v Borových Ladech odchovají zhruba 180 tisíc kusů rybího plůdku. Dospělý mník dorůstá asi osmdesáti centimetrů a na Šumavě jich teď žije několik tisíc.

Na Šumavě se vytírá mník jednovousý (zdroj: ČT24)

S jedinou šumavskou líhní už začínají spolupracovat i jihočeští rybáři a střední rybářské školy. „Na Třeboňsku a v okolí nemáme takové možnosti. A hlavně se tady vytírají ryby, které nám nejsou úplně známé,“ konstatoval Jan Mraček ze SŠ rybářské a vodohospodářské v Třeboni.

Do odchovných rybníčků se mník dostane v březnu. Na podzim ho pak rybáři na Šumavě vysadí do volných toků.

  • Mník jednovousý (Lota lota) není v Česku příliš rozšířen. Dorůstá zcela ojediněle délky 80 cm a hmotnosti přes 5 kg. Přes den bývá ukryt. Loví převážně larvy hmyzu, korýše a jiné ryby za úsvitu nebo stmívání. Tře se v zimě uprostřed noci, často pod ledem.
  • Podle Rybářského řádu je mník hájen od 1. ledna do 15. března. Maso této treskovité ryby je velmi chutné, játra mníků jsou po tepelné úpravě pochoutkou. Mezi sportovními rybáři je ulovený mník spíše výjimkou.