Praze hrozí kvůli Opencard mezinárodní arbitráž

Vlastník Opencard, firma eMoneyService (EMS), zvažuje mezinárodní arbitráž. Důvodem jsou zejména dluhy hlavního města vůči firmě, uvedl šéf EMS v Česku Petr Stránský. Praha podle firmy znemožňuje, aby mohla zkontrolovat systém Opencard, navíc tento systém podle ní nekontroluje nikdo. S tvrzeními EMS magistrát nesouhlasí a na arbitráž má prý firma právo. EMS se s Prahou a dopravním podnikem (DPP) soudí o nezaplacené dluhy ve výši 140 milionů korun.

„Velmi pravděpodobně to uděláme,“ řekl Stránský v souvislosti s možnou arbitráží. Zároveň firma ale nechce podle Stránského „zavírat před Prahou dveře“. „S městem se chceme dohodnout. To, že Opencard stále funguje, je malý zázrak. Poslední tři měsíce ale není s kým se domlouvat,“ uvedl.

Firma po městě dlouhodobě požaduje, aby jí umožnilo zkontrolovat systém, na kterém karta funguje. EMS tvrdí, že jí není umožněn přístup k systému, a má prý podezření, že město porušuje zákon - u soudu se loni v prosinci domohla rozhodnutí, které Praze nařizuje umožnit EMS do systému nahlédnout.

EMS ani neví, na kterých serverech je teď systém nahraný

„Městská společnost Operátor Opencard si dá práci s tím, aby nám mohli říct, že to a to nejde,“ řekl Stránský a dodal, že firma prý ani neví, v kterých počítačích a na kterých serverech je systém nyní nahrán.

Praha se soudní pře s EMS neobává. S tvrzením, že firmě neumožnilo nahlédnout do systému, nesouhlasí.

„Společnosti EMS bylo umožněno provedení kontroly každý pracovní den, kdy o to požádala, a to vždy nejméně po dobu čtyř až šesti hodin. Naposledy se tak stalo 22. prosince 2015. Přístup byl dosud umožněn jak k databázi, tak do serverovny k provozním serverům, ke každému počítači v back-officu, přičemž byl samozřejmě nabídnut i přístup k počítačovému vybavení v tzv. front-officu ve Škodově paláci, kde probíhá styk s klienty,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha nemá s EMS uzavřenou smlouvu na podporu systému Opencard. Její vydávání v uplynulých měsících bylo několikrát přerušeno, právě kvůli platnosti certifikátů. Praha před časem obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování zákona.

Praha zatím neřekla, jak s kartou do budoucna naloží

Právě kvůli chybějící podpoře na podzim několikrát vypadlo vydávání karet. V rámci sporů rovněž EMS vyzvala město, aby fungování karty úplně zastavilo. To tak neučinilo, dosud však neřeklo, jak chce s kartou do budoucna konkrétně naložit.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 60 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl.