Vlekaři se dočkali – postupně otevírají další areály i sjezdovky

Na českých horách se díky mrazům i sněžení pomalu rozjíždí běžný zimní provoz. Na sjezdovky je tak kromě velkých areálů možné vyrazit už i do menších středisek. Navíc se další areály i tratě otevřou v pátek nebo o nadcházejícím víkendu. Zatímco příznivci sjezdového lyžování si už mohou vybírat, běžkaři mají jen velmi omezené možnosti.

Krkonoše

Mrazivé počasí umožnilo vlekařům v Krkonoších další zasněžování sjezdových tratí, připadlo také několik centimetrů přírodního sněhu. Například Skiareál ve Špindlerově Mlýně nabídne o víkendu přes devatenáct kilometrů sjezdových tratí.

Ve Špindlerově Mlýně od středečního večera funguje večerní lyžování na Hromovce, ve čtvrtek areál spustil červenou sjezdovku ve Svatém Petru v trase od propojení s Hromovkou, v pátek má být v provozu v celé délce. Od čtvrtka je otevřená červená sjezdovka na Medvědíně a v pátek se rozjede lanovka a sjezdovka na Labské.

Další sjezdovky postupně otevírají i areály sdružené ve SkiResortu Černá hora - Pec. „Máme otevřeno přes patnáct kilometrů sjezdových tratí, na kterých panují dobré podmínky, i nadále technicky zasněžujeme tak, abychom na víkend otevřeli další sjezdovky,“ řekl Petr Hynek ze SkiResortu.

Podle něj by od soboty měla v Janských Lázních být v provozu sjezdovka Protěž, od úterý je v provozu areál v Černém dole a v pátek se rozjede areál ve Svobodě nad Úpou.

V krkonošské Rokytnici nad Jizerou je zatím možné lyžovat na necelých dvou kilometrech – jezdí se na dvou modrých sjezdovkách, od víkendu by mohla být v provozu první červená.

Na Studenově, který je závislý na přírodním sněhu, se zatím nelyžuje. Nejezdí ani lanovka na Lysovou horu, z niž vede nejdelší sjezdovka v republice. Tam se čeká, až v horních partiích bude alespoň půl metru přírodního sněhu. „Je v první zóně národního parku a nemůžeme tam zasněžovat. Zatím tam je asi deset centimetrů sněhu,“ dodal ředitel rokytnického areálu Michal Kopecký.

Od středy je možné lyžovat i v Harrachově na Semilsku, na více než dvoukilometrové červené sjezdovce z vrcholu Čertovy hory do centra. Kromě Harrachova alespoň dva kilometry tratí mají otevřeno i v krkonošských areálech Vítkovice a Benecko.

Jizerské hory

Za ceny vedlejší sezony se jezdí na Ještědu v Liberci, ve čtvrtek se tam otevřela první velká sjezdovka. „Podmínky se den ode dne zlepšují. Pouštíme sedačkovou lanovku a 1,5 kilometru sjezdovky a o víkendu přidáme další dva kilometry. Takže budeme lyžovat na 3,5 kilometrech,“ uvedl ředitel ještědského areálu Jan Svatoš.

V provozu jsou i areály v Jizerských horách – na Severáku a Tanvaldském Špičáku.

Orlické hory

V Orlických horách se lyžuje od počátku roku. Podmínky se díky technickému zasněžování a přírodnímu sněhu zlepšily ve Skicentru Říčky v Orlických horách, kde je v provozu červená a modrá sjezdovka. 

V Deštném v Orlických horách v pátek otevřou červenou sjezdovku a zahájí večerní lyžování. „Od pátku bude v provozu také vlek B, v sobotu otevřeme menší areál Marta I.,“ uvedli vlekaři na svém webu.

Lyžařskou sezonu v Pardubickém kraji zahájila už i střediska v níže položených oblastech. V úterý začaly jezdit vleky ve středisku Přívrat na Orlickoústecku, ve středu v nedalekém areálu Peklák u České Třebové. Od neděle se lyžuje také na sjezdovkách v Hlinsku na Chrudimsku, řekl Robert Vokáč ze Ski klubu Hlinsko.

Areál Peklák v České Třebové
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Středisko Dolní Morava nabízí sjezdovky B, Slamník, Ondráš a Velký Slon, v pátek otevře i sjezdovku Kamila, čímž se délka tratí prodlouží na zhruba osm kilometrů. „O víkendu bychom měli jet s téměř celým areálem kromě prudké sjezdovky A, spojovací cesty zatím dosněžujeme,“ řekl jednatel společnosti Sněžník Martin Palán. Pro běžecké lyžování zatím schází přírodní sníh.

Kolem čtyř kilometrů sjezdových tratí je k dispozici ve středisku Červená Voda - Čenkovice. V provozu je Mlýnická sjezdovka, na čenkovické straně Třebovská. Podle ředitele Skiparku Červená Voda Radka Procházky by se další sjezdovky měly otevřít po víkendu.

Krušné hory

Většina lyžařských areálů v Karlovarském kraji spustila provoz, případně plánuje otevření na následující dny. Lyžaře přivítal Klínovec, areály Neklid i Novako na Božím Daru, středisko Pod nádražím v Perninku a v provozu je také Bublava, včetně nového Dětského parku. O víkendu chce spustit provoz areál v Mariánských Lázních.

„K nástupu do areálu mohou návštěvníci využít lanovky CineStar Express a Dámskou. Upraveny a vysněženy jsou sjezdovky Dámská a Pařezovka. Sjezdovky jsou ve vynikajícím stavu, pokryty 50 až 80 centimetry technického sněhu,“ informoval mluvčí klínoveckého areálu Adam Svačina.

Na Bublavě se lyžuje na sjezdovkách Střední Bleiberg a Malý Bleiberg o celkové délce 1000 metrů. Zpřístupněn byl také nový Dětský park s pohyblivým pásem a výukovým svahem s vlekem.

„I přes dosavadní značnou nepřízeň letošní zimy jsme od čtvrtka spustili provoz vleku Za Prahou a přilehlé sjezdovky. Na sjezdovce je souvislá, asi 20 centimetrů silná vrstva technického a přírodního sněhu,“ uvedli na webu provozovatelé areálu Boží Dar - Neklid. Pokud se sněhové podmínky výrazně nezhorší, od soboty by se měl spustit provoz i na sjezdovce Hranice. Včetně lyžařské školy funguje i druhý božídarský areál Novako.

Od středy se lyžuje ve středisku Pod nádražím v Perninku, uvedl jeho provozovatel Rudolf Holý. Skiareál Mariánské Lázně pokračuje v zasněžování, spuštění provozu na části Slalomáku plánuje na sobotu. Silný vítr a inverze zatím komplikují zasněžování na Plešivci, tento týden areál zřejmě neotevře.

Částečný provoz spustil ve čtvrtek areál Klíny na Mostecku. V provozu je zatím sjezdovka Poma, a to včetně večerního lyžování, lyžařská škola a půjčovna lyží. Na lyžaře čeká 30 až 40 centimetrů sněhu na 300 metrů dlouhé a 150 metrů široké sjezdovce. 

Rozšíření služeb plánuje od pátku středisko Zadní Telnice na Ústecku, kde je zatím v provozu sjezdovka Meva. V pátek by měly být otevřeny také sjezdovky Nová a Macháček. Provozovatelé chtějí zároveň spustit i lanovku. Na telnických svazích je 15 až 40 centimetrů převážně technického sněhu.

V sobotu se poprvé rozjedou vleky na teplickém Bouřňáku. K dispozici budou tři sjezdovky. 

V pátek odpoledne otevře i ski areál v Horním Podluží na Děčínsku, který se zaměřuje na rodiny s dětmi. V plném provozu jsou k dispozici tři sjezdovky, každá v délce zhruba 650 metrů. Naopak v Českém Jiřetíně komplikuje dosněžení svahů teplé počasí, areál tak zatím v provozu není podobně jako ski areál Mezičky u Rumburku.

Šumava

Mráz a sněžná děla umožnily spustit lanovky ve většině lyžařských středisek na jihu Čech. Lyžuje se u Lipna, na Zadově, Kvildě, Hochfichtu, Sternsteinu, Mitterdorfu a od středy i v Nové Bystřici a na Kozí pláni. Lyžařské podmínky se podle provozovatelů vleků navíc stále zlepšují. Například v největším lyžařském areálu v Lipně nad Vltavou přes noc připadlo dalších pět centimetrů sněhu, řekl jeho ředitel Petr Dušek.

O víkendu budou lyžařům v lipenském skiareálu k dispozici přes čtyři kilometry sjezdových tratí, které pokrývá půl metru technického i přírodního sněhu. „Díky počasí pokračujeme v zasněžování dalších tratí. Zatím jsou otevřené sjezdovky Jezerní, Spojovací, Lišáka Foxe a Dámská,“ uvedl Dušek.

Lyžovat se dá i na malé sjezdovce a na sjezdovce Pucalka v areálu Kobyla na Zadově. „O víkendu rozjedeme večerní lyžování i na Pucalce,“ uvedl provozovatel areálu Petr Vondraš. Sjezdovku U můstku chce areál zprovoznit do dvou týdnů. Večerní lyžování od středy funguje i na rodinné sjezdovce na Kvildě.

V provozu je od čtvrtka největší areál v Plzeňském kraji – Ski&Bike Špičák. Zatím je tam k dispozici nejdelší možná trať, téměř 1600 metrů dlouhá sjezdovka kombinující horní pasáže sjezdovky číslo tři Slalomové s přejezdem na sjezdovku číslo dvě U Zalomeného.

Lyžuje se také hned vedle v areálu Weissova louka, který má v pátek a v sobotu také večerní lyžování. V Železné Rudě je v provozu lyžařský areál Nad Nádražím, kde jezdí vlek kotva do dvou třetin a každý den je zároveň večerní lyžování. V areálu na Samotách je v provozu kratší vlek poma. Jezdí také lanovka na Pancíř, ale zatím jen pro pěší, řekl Václav Šebelík z železnorudského informačního centra.

Běžkaři si musejí na Šumavě na upravené trasy počkat. Podle Šebelíka se zatím strojově neupravují v okolí Železné Rudy ani jinde na Šumavě. Pokud by chtěl někdo běžky vyzkoušet, upozornil, že sněhová pokrývka není stejnoměrná. „Je do 15 centimetrů a pohyb na běžkách, zejména ve sjezdech nemusí být bezpečný. Pokud tedy na běžky, pak si vzít ty starší a počítat s tím, že se občas někde může objevit kamínek,“ dodal Šebelík.

Sezonu v týdnu zahájily i malé areály po celém Jihočeském kraji. Na Kubově Huti je v provozu sjezdovka pro lyžařskou školu, sjezdovka Obrovec zatím nemá dostatek sněhu. Ve středu se začalo lyžovat v Nové Bystřici na Jindřichohradecku a na Kozí pláni na Kaplicku. V Horní Vltavici zřejmě o víkendu pustí aspoň dětskou sjezdovku, rozhodne počasí. Na Monínci na Táborsku začne sezona čtvrtečním večerním lyžováním od 18:00 do 21:00.

Areál v Rokytnici nad Jizerou v Krkonoších
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Vysočina

Na Vysočině je v provozu osm lyžařských sjezdovek. Nejlepší podmínky má zatím Žďársko, kde se dá lyžovat na třech svazích. Ke konci týdne chtějí zahájit sezonu také tři další skiareály v tomto kraji. Na Čeřínku u Jihlavy a na Karasíně poblíž Bystřice nad Pernštejnem se vleky rozjedou v pátek odpoledne a sjezdovka ve Svratce bude v provozu od sobotního rána.

Největší sněhové zásoby má zřejmě Šacberk u Jihlavy, kde sjezdovku pokrývá 110 centimetrů technického sněhu. „Teď jsou ty podmínky pro lyžování opravdu skvělé a doufáme, že ani ta obleva, o které se mluví, nebude jinak zásadní,“ uvedl Pavel Havlíček, který středisko provozuje.

Sjezdovka Křemešník zahájila sezonu minulou neděli a v Lukách nad Jihlavou se lyžuje od úterý. „Všechno jede, každý den jezdíme od 09:00, podmínky jsou nádherné,“ řekla správkyně obou středisek Magda Vaňková.

Na Žďársku jsou otevřené sjezdovky Harusův kopec u Nového Města na Moravě, Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí a od čtvrtka i sjezdovka v Novém Jimramově. Stopy pro běžkaře se však kvůli nedostatku přírodního sněhu ještě nedají strojově upravovat ani v okolí Nového Města na Moravě.

U Havlíčkova Brodu byla v úterý otevřena sjezdovka Vysoká, lyžovat se ale dalo jen v horní půlce svahu. Na Třebíčsku je otevřeno středisko Jalovec u Číchova, kde prozatím funguje malý vlek. Pro spuštění velkého vleku zbývá vyrobit umělý sníh na 50 metrech dojezdové části sjezdovky dlouhé přes 600 metrů. 

Středočeský kraj

Vleky v největším středočeském areálu, Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku, se rozjedou ve čtvrtek večer. Tamní sjezdovku pokrývá 30 až 50 centimetrů sněhu. „Máme asi 80 procent technického a 20 procent přírodního sněhu. Ten přírodní leží i okolo, ale je to spíš taková kulisa,“ řekl provozovatel areálu Jaroslav Krejčí.

Lyžařské středisko Šibeniční vrch nedaleko Mnichovic u Prahy spustilo dětský vlek o víkendu a od pátku se tam bude lyžovat i na hlavní sjezdovce. Dětskou sjezdovku pokrývá asi 50 centimetrů sněhu, na hlavní sjezdovce je asi 15 až 30 centimetrů. 

Ve středisku v Kvasejovicích na Příbramsku se podle provozovatele Petra Kroužila lyžuje od středy. Lyžaři a snowboardisté zde najdou asi půl metru sněhu.

Také areál Chotouň u Prahy je už v provozu, vlekaři tam o víkendu očekávají velký nápor lyžařů. 

Příbramský lyžařský areál Padák se v této sezoně neotevře. Rozhodlo o tom na podzim vedení Příbrami na základě ekonomické analýzy provozních nákladů a klimatických podmínek ve městě.

Jeseníky

Lyžařské podmínky v Jeseníkách se za poslední dny výrazně zlepšily. Pomohly tomu mrazy a místy i přírodní sníh. Většina středisek je v provozu a otevřených sjezdovek postupně přibývá. Provozovatelé areálů nadále zasněžují a dělají zásoby technického sněhu. Podmínky pro běžkaře jsou na horách ale omezené. K dispozici mají pouze stopu z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu.

„Na horách napadlo v uplynulých dnech pět až šest centimetrů sněhu, nyní zde leží deset až 15 centimetrů přírodního sněhu. Na sjezdovkách se zasněžuje, podmínky se zlepšily, střediska jsou v provozu,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Tejnský. S rozjezdem lyžařské sezony ale přibylo i úrazů, přes víkend jich řešili horští záchranáři kolem třech desítek.

Téměř všechny sjezdovky budou o víkendu k dispozici v jednom z nejmodernějších jesenických středisek, v Koutech na Šumpersku. „Otevřeli jsme nejdelší modrou sjezdovku na Moravě, Pohodovou. Na víkend bude celý areál až na sjezdovku Medvědí v provozu, tam se chystáme přesunout techniku,“ řekl zástupce střediska Petr Marek. Podle něj v areálu byla v poslední dny slyšet především polština, zahraničním sousedům totiž končily volné dny teprve nyní.

Sjezdovky se otevírají také ve Ski aréně Karlov, kde se lyžuje od přelomu roku. „Rozjela se další sjezdovka Kazmarka, stále zasněžujeme a k tomu napadlo deset čísel přírodního sněhu. Pro návštěvníky bude o víkendu k dispozici téměř pět kilometrů sjezdových tratí, tři vleky a tři lanové sedačky. Mrazivé teploty nám umožnily nasněžit pořádnou vrstvu, máme na sjezdovkách 40 centimetrů a někdy i více,“ řekl zástupce střediska Boris Keka. Vzhledem k současnému počasí věří, že se situace bude dál zlepšovat a budou se postupně otevírat další tratě.

V Přemyslově na Šumpersku přivítají návštěvníky poprvé o tomto víkendu. „Máme problémy s vodou, v noci foukáme a přes den dopouštíme. Takže poprvé startujeme od soboty. Sněhu máme dost, jsou tady až čtyřmetrové hromady a po rozhrnutí to bude 30 až 50 centimetrů na sjezdovce,“ řekl zástupce areálu Jaroslav Podzimek. Ani v Přemyslově zatím nebudou otevřeny všechny tratě. Pro lyžaře bude zatím k dispozici modrá sjezdovka a lanovka, provozovatelé chystají dětský areál a poté se chystají pustit červenou trať.

Rokytnice nad Jizerou v Krkonoších
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Beskydy

„Podmínky jsou výborné, zasněžovali jsme 12 dní a nocí. Jediné, co nám chybí, jsou lidé. Návštěvnost je špatná,“ řekl Zbyněk Žák ze Ski Mezivodí na Frýdecko-Místecku. V areálu jsou v provozu tři sjezdovky, na nichž leží 60 až 80 centimetrů sněhu. Podle Žáka je slabá návštěvnost ovlivněna počasím ve městech. Provozovatelé by uvítali slunečné počasí a mráz.

Ze zhruba 80 procent je v provozu i areál v Bílé na Frýdecko-Místecku. „Dosněžovali jsme celý týden, takže v provozu na severu máme tři sjezdovky, na jihu se nám to podařilo dosněžit i nahoře, takže podmínky se podstatně zlepšily, stále zasněžujeme, abychom mohli zprovoznit i poslední sjezdovku na severu. Dokonce začínáme od pátku i večerní lyžování,“ řekl vedoucí areálu Jaroslav Vrzgula. Ve středisku je aktuálně okolo 40 centimetrů sněhu.

Zalyžovat si mohou lidé i na závodní sjezdovce dlouhé 740 metrů ve SkiParku Gruň ve Starých Hamrech na Frýdecko-Místecku. Podle výkonného ředitele Kemala Rušitoviče je na sjezdovce souvislá třiceticentimetrová vrstva sněhu.

Od úterý se lyžuje i na Pustevnách v Beskydech. „V provozu je sjezdovka Pod Šumnou a dětský provazový vlek,“ řekl vedoucí areálu Petr Chrostek. Návštěvnost je podle něj zatím slabá.

Od pátku zprovozní celou hlavní sjezdovku Razula areál ve Velkých Karlovicích. „Zcela v provozu je už celá sjezdovka u hotelu Horal, kterou využívají zejména rodiny s dětmi díky její nenáročnosti a díky vybavení dětským pásem a lyžařským kolotočem,“ řekl šéf Ski areálu Razula Luboš Sušila. Podmínky na svazích jsou výborné. „Lidí přitom zatím není tolik, ve všední den si tak zájemci zalyžují na volném svahu,“ dodal Sušila.

Další areály v Jihomoravském a Zlínském kraji

Na jižní Moravě budou od pátečního rána v provozu čtyři ze šesti vleků. Kromě Němčiček na Břeclavsku a Olešnice na Blanensku bude zahájena sezona i na svahu v Hodoníně u Kunštátu nedaleko Blanska a ve Filipově údolí na Hodonínsku. I přes vydatné sněžení z uplynulých dvou dní není přírodní sněhové nadílky na pokrytí svahů dostatek. Ochlazení ale většině vlekařů v regionu umožnilo vyrobit umělý sníh. 

„Jezdíme od minulého pátku. Nejvíce lyžařů jsme měli o víkendu a již se připravujeme na ten další,“ řekl majitel vleku v Olešnici Lubomír Rek. Lyžařům nabízí 550 metrů dlouhý svah se třemi vleky, který je překrytý 40 centimetry sněhu. 

V Hodoníně u Kunštátu spustí vlek v pátek ráno. „Máme nasněženo půl metru. Přírodního sněhu je málo, ale to nevadí, hlavně že mrzne. Sníh si vyrábíme s využitím nové čerpací stanice, kterou bereme vodu z potoka,“ řekl vlekař Josef Kšica. Tamní svah je 550 metrů dlouhý a jsou na něm dva vleky.

První lyžaři se v této zimě projedou v pátek poprvé i po 450 metrů dlouhé sjezdovce ve Filipově údolí na Hodonínsku, kterou se po zhruba týdnu podařilo uměle zasněžit. Překrytý umělým sněhem je i 220 metrů dlouhý svah v Němčičkách na Břeclavsku. Lyžuje se tam již od loňského listopadu, protože pod sněhem je umělohmotný povrch. Mimo provoz jsou vleky v Předklášteří u Tišnova na Brněnsku a v Blansku-Hořicích.

Provozovatelé zimních středisek ve Zlínském kraji očekávají o víkendu poprvé v této sezoně větší množství lyžařů. Mrazivé počasí posledních dnů umožnilo zasněžování, v provozu jsou tak nejen horské areály, ale i svahy v níže položených oblastech. Lyžuje se však jen díky technickému sněhu, přírodního napadlo málo. Běžkaři tak na zahájení sezony zatím čekají.

Polovina střediska je zatím v provozu na Kohútce v Javorníkách. „Jede sedačková lanovka a tři vleky,“ řekl pracovník skiareálu Miroslav Maczko. Na Kohútce se lyžuje od neděle. „Přes týden je plný kopec dětí, na návštěvnosti se pozitivně projevily i prázdniny na sousedním Slovensku. Čeká nás první oficiální lyžařský víkend, mělo by přijet hodně lidí,“ uvedl Maczko.

Hlavní sjezdovku v pátek otevře Ski areál Troják v Hostýnských vrších. „Poctivě zasněžujeme, rozhrnujeme a ladíme. Čekáme nápor lyžařů, lidé jsou natěšení,“ řekl provozovatel Jakub Juračka. Lyžaři vzali útokem i areál ve Stupavě na Slovácku. „Zájem je velký i ve všední dny, podmínky jsou výborné,“ uvedla provozovatelka Bohdana Orlová.

Od úterý se lyžuje i v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. „Máme tu nejnutnější vrstvu, abychom mohli vleky spustit. Mrazy skončily brzy, ještě bychom potřebovali dosněžovat. Ale zájem je velký. Lidi asi přestali chodit do práce a vyrazili na svah,“ řekl vedoucí areálu Miroslav Červenka. Naplno od čtvrtka jede i svah nedaleko centra Zlína. „Zájem je veliký, jsme schopni obsloužit 1500 lyžařů za den,“ uvedl vedoucí areálu Michal Cepek.