Nechat vymrazit lis a za tmy sklízet hrozny. Tak se rodí ledové víno

Mráz klesl hluboko pod nulu a jihomoravští vinaři zamířili do vinic. Začal sběr ledového vína. Hrozny musejí být před sběrem alespoň dva dny v teplotě minus sedm stupňů Celsia. Dvoudecilitrová lahev vína, které má velmi vysoký obsah cukru, stojí zhruba tři sta korun.

Hrozny pro výrobu ledového vína začali vinaři sbírat v pondělí nad ránem v Moravském Žižkově. Kolem šesté hodiny ranní teploměr ukazoval osm stupňů pod nulou. „Čas je rozhodující. Je důležité, aby mráz panoval po celou dobu sběru i lisování,“ vysvětlil brzkou sklizeň tamní vinař Jiří Maděřič. Dodal, že nechal vymrznout i lis, kam hrozny poputují. Pokud by roztály, víno by nebylo tak sladké. Právě mrazem totiž dochází v hroznech ke koncentraci aromatických látek i cukru.

Na své vinici nechal pro ledové víno deset řádků. Bobule z přibližně půlhektarové plochy sesbíralo deset lidí za tři hodiny. „Z jednoho kilogramu hroznů při normálním sběru se dá vyrobit zhruba sedmička šťávy. U ledového vína je to mnohem méně,“ upozornil Maděřič. Hrozny navíc ohrožuje ptactvo, zvěř i zloději. „Čekal jsem padesátiprocentní ztráty, ale byly nízké. Předběžně jsem to odhadl zhruba na 20 procent,“ řekl.

Bez komentáře: Hrozny brigádníci sesbírali za tři hodiny (zdroj: ČT24)

Každé víno nemůže být ledové

Z celkové hmotnosti hroznů se podaří vylisovat asi pětina šťávy. Následuje odkalování, kvašení nebo čištění. Bobule pak budou v Moravském Žižkově zrát ještě půl roku v sudech. Až pak je bude vinař lahvovat.

Na výrobu takzvané ledovky se nehodí všechny odrůdy. Jiří Maděřič zvolil Frankovku. „Většina odrůd má problémy s přezráváním nebo příliš měkkou slupkou,“ popsal komplikace s pěstováním. Dodal, že ledové víno se mu nepodaří vyrobit každý rok. „Pouze když jsou podmínky. Jednou byla kvalita hroznů špatná, takže jsme jej nedělali. Předloni zase nebyl mráz,“ dodal Maděřič.

Jaké bude ledové víno? (zdroj: ČT24)

Sběr hroznů začal i ve Valticích

Pár lahví vína budou mít i Vinné sklepy Valtice, kde ale kvůli počasí a ptactvu sesbírali většinu bobulí ještě před začátkem mrazivých nocí.

Teplota minus sedm stupňů byla signálem, že mohou se sběrem začít v Bohumilicích. „Před rokem jsme sbírali už poslední den v roce, kdy byly hrozny pod potřebným mrazem pět nebo šest dnů. Teď jsme se rozmýšleli, jestli to neposbírat dřív, ale potom hlásili mráz, tak jsme počkali,“ uvedl jednatel společnosti Radim Heča.

Hotové ledové víno běžně stojí okolo tří nebo čtyř stovek za lahev. Záleží na objemu, prodejci nabízejí dva i tři decilitry. Dražší jsou navíc ročníky, kdy bylo ledové víno vzácné - ať již kvůli špatnému počasí, nebo ptačí „sklizni“.