Výhled do roku 2016: na Moravě podraží voda, ceny elektřiny a plynu stagnují

Příchod nového roku pravidelně znamená úpravy v rodinných rozpočtech. Mění se totiž ceny jednotlivých služeb. Jinak tomu nebude ani v roce 2016. Na celé jižní a východní Moravě si lidé připlatí za vodné a stočné, naopak ceny elektřiny a plynu se měnit nebudou.

„Nezbývá nám nejspíš nic jiného než platit. Je to poměrně dost, protože když se zdraží o 25 procent, tak je to citelný zásah do rozpočtu. Zvlášť důchodcům nebo rodinám s dětmi," okomentovala blížící se zvýšení poplatku za vývoz popelnic Libuše Vojteková z Břeclavi.

Příští rok zaplatí o 120 korun více, poplatek se v Břeclavi zvýší ze 480 na 600 korun za osobu. „Cena 480 korun byla platná tady od roku 2007 a v současnosti jsme rozhodli, že tady tímto zdražením získáme 3 miliony do městské kasy," vysvětlil změnu místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka (ČSSD).

Libuše Vojteková dodala, že Břeclav byla nedávno vyhlášená jako vítěz soutěže o třídění odpadu. „Je to pro mnohé určitě demotivující. Já budu třídit dál, protože trestat přírodu za to, že někdo neumí hospodařit, je trapné," vysvětlila. Za odvoz odpadu si 50 korun připlatí také ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. V jiných obcích na jižní a východní Moravě zůstanou roční ceny stejné – 400 až 670 korun za osobu.

Na jižní Moravě porostou ceny vody

Pro břeclavskou obyvatelku se podraží i voda. Ročně Vojteková spotřebuje 110 kubíků vody. Nyní platí 9 460 korun, příští rok jí taková spotřeba vyjde o 330 korun dráž. „Opět dochází k té situaci, že prostě šetříme a platíme stále víc," dodala.

Ceny za vodu porostou na celé jižní Moravě. Někde minimálně, například v Brně o 70 haléřů za metr krychlový, jinde výrazně. Třeba ve Znojmě o 4 koruny za kubík. Ročně to může pro domácnost znamenat navýšení o stovky korun.

„Cena vody se musí zvyšovat zejména od doby, kdy obce začaly přijímat dotace z EU na právě opravy vodovodů a kanalizací. Ty dotační podmínky právě stanovují, jakým způsobem se cena vody bude vyvíjet," uvedla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Šebková. Ve Zlíně podraží vodné a stočné o třicet haléřů.

Za teplo v Břeclavi ušetří

Ti, kdo netopí v Břeclavi vlastním kotlem, ale odebírají teplo teplárny, ušetří příští rok 37 korun za giga joule. Jinde v kraji ale zůstanou ceny za teplo stejné. „Udělali jsme řadu úsporných opatření. Přecházíme postupně z páry na horkou vodu, strategicky jsme v roce 2012 začali nakupovat zemní plyn," uvedl ředitel Petr Fajmon Tepláren Brno.

Stejné poplatky zůstanou i za elektřinu. „Z dlouhodobějšího hlediska zaznamenáváme nějaký mírnější pokles, případně stabilní vývoj cen velkoobchodních cen elektřiny," sdělil mluvčí společnosti EON Vladimír Vácha. Podobná situace platí i u cen plynu.

Čechy čekají tři velké změny

V novém roce se většiny Čechů dotknou tři zásadní změny. Zvýší se platby za zdravotní pojištění. Další změna se týká seniorů. Ti si od začátku roku mírně polepší – konkrétně o 40 korun měsíčně. Připlatí si naopak motoristé. Každá technická prohlídka by se nově kvůli fotodokumentaci měla zdražit o 20 až 30 procent.