Zámek v Boskovicích nabízí vánoční kostýmované prohlídky

Události: Vánoční prohlídky zámku v Boskovicích (zdroj: ČT24)

V zámku v Boskovicích na Blanensku začaly v sobotu 26. prosince oblíbené třídenní vánoční prohlídky. Ochotníci v kostýmech připravili pro návštěvníky scénky o tom, jak se slavilo narození Krista ve šlechtických sídlech. Pro příchozí je kromě nich k dispozici i vánoční punč a cukroví, řekli členové divadelní a šermířské skupiny Gonfanon, kteří ve scénkách účinkují.

Zámkem provází deset ochotníků převlečených za mnicha, hraběnku, komtesu, mladé šlechtice nebo hospodyni. V každé z významnějších komnat objektu je připravena scénka. Přestože všechny spojuje vánoční téma, jejich součástí jsou i šermířská klání a střelba, kterou si pánové krátí dlouhou chvíli.

Jak uvedla vedoucí historické skupiny Gonfanon Hana Paulíková, vánoční prohlídky je možné navštívit ještě v neděli a v pondělí 27. a 28. prosince. Začínají v 16:00, 17:00, 18:00 a v 19:00 hodin.

Boskovický zámek vznikl před 200 lety na základech kláštera. V expozici je také vzácný měděný globus, výjevy z tureckých válek malované na buvolí kůži a rokokové divadélko - dar pro jednu z obyvatelek zámku od anglické královny Viktorie.

Zámek Boskovice
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Zámek získal v polovině 19. století šlechtický rod Mensdorff Pouilly. Po druhé světové válce mu byl zabaven a v roce 1991 vrácen v restituci. Jeho potomci jej mají v držení dodnes. Ročně objekt navštíví asi 20 tisíc turistů.