Brno testovalo na vánočních trzích "vratné hrnky". Vyplatily se, tvrdí pořadatelé

Porcelánový hrnek nebo kelímek z tvrdého plastu. Alternativa k jednorázovým obalům, která byla zřejmě nejdiskutovanější novinkou letošních vánočních trhů v Brně. I proto, že se nádoby myjí ve 180 kilometrů vzdálené Soběslavi. Podle většiny návštěvníků i prodejců jde ale o vítanou novinku. A pořadatelé zase tvrdí, že navzdory cestování hrnků napříč republikou jde o ekologičtější variantu.

Kelímky a hrnky s Ježíškem pravidelně křižují republiku. Z Brna je vozí do 180 kilometrů vzdálené Soběslavi v jižních Čechách, kde je umyjí a posílají zpět. Paradox brněnských vánočních trhů, nad kterým řada lidí kroutila hlavou, ale podle pořadatelského Spolku pro tradiční Vánoce zas tak paradoxní není.

„Nejbližší výrobce nevratných polystyrenových kelímků je v Polsku a přímou cestou k nám je to 418 kilometrů. Takový kelímek se jednou použije, pak se musí zlikvidovat a je z něj nepořádek, protože je to objemová nádoba a velice rychle zaplňuje koše," uvedl předseda spolku Děpold Czernin. „U nás celý problém cesty spočívá v jedné tří a půl tunové dodávce, která jednou denně urazí cestu do Soběslavi,“ upřesnil Czernin.

O hrncích hovoří předseda Spolku pro tradiční Vánoce Děpold Czernin (zdroj: ČT24)

Mycí linku obsluhují čtyři lidé, za hodinu umyjí zhruba pět tisíc kelímků a hrnků. Soběslavská linka umí hrníčky a kelímky dokonale usušit, aby v plastových boxech nezatuchly.

Hrnky mají úspěch

Na začátku stála snaha dostat k lidem tradiční zpodobnění Ježíška. Volba padla na to, co lidé kupují na vánočních trzích snad nejvíc – teplé nápoje, respektive kelímky.

„To by ale znamenalo, že Ježíšek nám bude přetékat z košů, lidé po něm budou šlapat, a to by nebylo důstojné ani Vánoc ani Ježíška,“ vysvětlil Czernin, proč se spolek rozhodl nechat vyrobit vratné nádoby. Za hrnky platili zákazníci zálohu 70 korun, za kelímky 40. Systém fungoval podobně jako v nedaleké Vídni: Člověk mohl vrátit hrnek u kteréhokoliv stánku, kde se prodávaly horké nápoje, nebo si ho nechat jako suvenýr.

  • Zákazník u stánku při prvním nákupu zaplatí vratnou zálohu za nádobu: hrníček stojí 70 korun, kelímek 40.
  • Při dalším nákupu by měl zákazník odevzdat použitý hrnek či kelímek a dostat nápoj v čisté nádobě. Takové opatření zvolili samotní pořadatelé trhů.
  • Odevzdat použitý hrníček mohou lidé ve většině stánků nebo na speciálních výkupních místech.

Většině lidí se nový systém zálohovaných obalů líbí. „Je to praktické, líp se to drží. A hezky to vypadá,“ svěřil se Michal Štěpánek, který trhy navštívil. „Zvykli jsme si. Mělo to určité nedostatky, ale zhruba během týdne se to vyladilo a teď to funguje, lidi jsou vesměs spokojení,“ dodal prodejce Karel Král.

Podle něj by bývalo bylo lepší systém dopředu vyzkoušet na menší akci, než jsou vánoční trhy. Kromě nutnosti mít dost drobných na vracení a administrativy s výkupem hrnků si ale systém rovněž chválí.