Pražský „maršmeloun“ přišel o další povolení, vrací se před stavební řízení

Stanoviska pražského odboru památkové péče, která umožnila připravit stavbu bytového domu na Starém Městě přezdívaného maršmeloun, již neplatí. Dvě rozhodnutí městských památkářů zrušilo ministerstvo kultury. Projekt se tak vrací do okamžiku před stavebním řízením.

Praha sice v minulosti šestipatrovou stavbu plánovanou v bezprostředním sousedství anežského kláštera povolila, v průběhu roku ale začaly úřady vydávat rozhodnutí, která stavbu vracejí do říše snů. Již v září učinil první krok pražský magistrát, který zrušil územní rozhodnutí s odkazem na porušení stavebního zákona. Nyní navázal stát, ministerstvo kultury na podnět spolků Asociace sdružení na ochranu kulturního dědictví (ASORKD) a Občanský monitoring zrušilo i klíčová rozhodnutí pražských památkářů.

Zrušení jejich stanoviska znamená, že by se muselo znovu konat stavební řízení. Pokud bude investor dál o stavbu usilovat, musí městský odbor památkové péče projekt znovu posoudit. Investor, který se proti zářijovému rozhodnutí magistrátu odvolal, svou případnou újmu vyčíslil na více než deset milionů korun.

Památkáři náhle souhlasili, i když se dům nezmenšil

Ministerstvo přistoupilo na argumenty spolků, které projekt kritizovaly. ASORKD upozorňovala, že závazná stanoviska odboru památkové péče odporují podmínce, kterou ministerstvo pro stavbu stanovilo. Šlo například o nařízený materiál fasády a střešní krytiny. Ministerstvo se ve svém současném rozhodnutí také pozastavuje nad tím, proč původní projekt domu z hlediska památkové péče magistrát odmítl, aby ho po jeho úpravě, která ale mimo jiné téměř zachovává hmotu i výšku, povolil.

M. Kadrman (ASORKD): Jsme přesvědčeni, že je potřeba, aby památkáři ctili ochranu UNESCO (zdroj: ČT24)

Historie staroměstského „maršmelounu“ sahá do minulého desetiletí. O stavbu od architekta Zdeňka Fránka usiluje investor Praga Progettu e Investimenti od roku 2008. Původně měl mít dům prosklenou fasádu, to ale odmítlo ministerstvo kultury. Podmínky pro stavbu stanovilo v roce 2010, pražští památkáři potom schválili upravený projekt s okny ve tvaru obličejů.

Odpůrci vedle velikosti budovy kritizovali barvu fasády, která byla na vizualizacích růžová – odtud také přezdívka „maršmeloun“. To ale zpochybnil autor návrhu, podle kterého fasáda nikdy neměla mít takovou barvu.