Vedení Brna si v protiatomovém krytu připomnělo 17. listopad

Brněnští radní si na svém zasedání symbolicky připomněli události 17. listopadu. Sešli se totiž v bývalém protiatomovém krytu pod Špilberkem a zasedli k historickým stolům. U nich jejich předchůdci jednali od 30. do 80. let minulého století. Při Sametové revoluci pak stoly sloužily jako improvizované pódium na náměstí Svobody.

„Prostory jsou velmi dobře vtipně opraveny v historizujícím stylu, připomínající dobu minulou a musím říct, že se mi to velmi líbí,“ okomentoval interiér krytu primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Dodal, že rada proběhla u stolů s bohatou historií.

V roce 1935 je navrhl funkcionalistický architekt Josef Polášek. „Stoly byly vyrobeny podobnou technologií jako nábytek ve Vile Tugendhat,“ uvedl historik Pavel Paleček, který je provozovatelem krytu Z-10. U zmíněných stolů zasedli téměř všichni českoslovenští prezidenti, ale zažily i návštěvu Adolfa Hitlera. Zajímavostí je, že právě v době protektorátu na čas zmizely, protože Němci neměli funkcionalismus v oblibě.

O cenných stolech hovoří historik a provozovatel krytu Pavel Paleček (zdroj: ČT24)

Při listopadovém převratu se na ně zase postavili řečníci na náměstí Svobody. „Sešli jsme se tu v den před připomenutím 17. listopadu, a myslím si, že v kontextu událostí ve světě a v Evropě má svůj význam si připomenout, co znamenaly totalitní režimy,“ okomentoval symboliku primátor.

Zda stoly zůstanou nadále v krytu, není jisté. Rozhodnout o tom musí vedení města, které je jejich majitelem. „Úvahy proběhly, nemáme definitivně rozhodnuto. Zatím uvažujeme, že by zůstaly tady. Budeme mluvit s provozovateli krytu, jak zařídit, aby dále nechátraly a návštěvníci si na ně mohli takzvaně sáhnout,“ doplnil Vokřál. Dnešní zasedání rady tak zůstane prozatím poslední, kdy se stoly vrátí ke svému původnímu účelu.

Kryt využívali Němci i komunisté

Kryt, včetně historických stolů a mléčného baru, budou moci zítra objevovat i návštěvníci na mimořádných prohlídkách při příležitosti výročí Sametové revoluce. Natrvalo by chtěli historickou expozici v krytu provozovatelé zpřístupnit v příštím roce. Zatím jim ale chybí peníze.

Protiletecký kryt využívali Němci už za druhé světové války. Komunistický režim ho později přebudoval na protiatomový kryt pro politické prominenty, který mohl pojmout až pět set lidí. Letos ho dostali od města do užívání historičtí nadšenci, kteří chtějí kryt postupně obnovit a zpřístupnit veřejnosti jako dobovou expozici. A právě při práci v krytu objevili i historické stoly.