Vytlačení dodávky je pokus o vraždu, řekl soud. Řidič dostal 15 let

Martin Novák, který v Brně v srpnu 2013 vytlačil svým jaguarem dodávku s šesti lidmi na svodidla, dostal 15,5 roku vězení. Odsouzen byl za pokus o vraždu. Důvodem k nebezpečnému manévru byla zřejmě nespokojenost řidiče po předchozím konfliktu, kdy řidič jaguaru zdržoval kolonu aut a dodávka ho poté předjela.

Brněnský krajský soud poslal osmatřicetiletého Nováka na 15,5 roku do vězení za pokus o vraždu. Součástí trestu je také desetiletý zákaz řízení. Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na možné odvolání. Jde zřejmě o nejvyšší dosud udělený trest za vytlačování auta z vozovky agresivními řidiči.

Původně hrozilo Novákovi pouze do 12 let vězení, protože před soudem původně stál kvůli ublížení na zdraví. Soud ale jeho čin přehodnotil na pokus o vraždu, kde je přísnější postih.

O verdiktu hovoří obhájce Martina Nováka Karel Schelle (zdroj: ČT24)

Martin Novák přišel k soudu na vyhlášení verdiktu opilý. „Když jsem se ho ptal, proč je v tomto stavu, tak mi na to odpověděl, že je to v důsledku toho, že očekává negativní rozhodnutí s nějakým výsledkem, který dnes padl,“ řekl  jeho obhájce Karel Schelle. Soudce na Nováka za jeho chování podal trestní oznámení pro pohrdání soudem.

Řidič: Nehodu jsem si neuvědomil

Ke konfliktu došlo v srpnu 2013 na městském okruhu v Brně. Novák se tehdy pohádal s přítelkyní a jel za ní svým jaguarem urovnat spor. „V Žabovřeské ulici došlo ke konfliktu mezi řidiči jaguaru a dodávky. Obě auta stála v koloně, ovšem řidič jaguaru telefonoval a nereagoval na pohyb kolony ani poté, co byl na tuto skutečnost upozorněn,“ popsal tehdy okolnosti incidentu policejní mluvčí Pavel Šváb.

Sám Novák soudu řekl, že nedával příliš pozor na řízení, kvůli čemuž na něj začala dělat posádka sousední dodávky údajně posunky. Dodávka pak stále stojící jaguar objela a mířila směrem do centra. V místě, kde se silnice rozšiřuje na dva pruhy, ji řidič jaguaru dojel a nebezpečným manévrem vytlačil na betonová svodidla.

Vytlačení dodávky zachytila bezpečnostní kamera (zdroj: Policie ČR)

Dodávka havarovala, dva lidé se zranili. Řidič jaguaru z místa ujel. Novák soudu řekl, že si skutečnost, že se mohla stát nehoda, uvědomil až u přítelkyně. Policisté ho po několika dnech dopadli.

Nehoda je jedním z dalších případů souvisejících s agresivními řidiči na českých silnicích. Dopravní policisté evidují za uplynulých pět let stále více nehod, kdy agresivní řidiči někoho vytlačili ze silnice nebo natlačili na svodidla. Několik případů skončilo před soudy, které uložily nepodmíněné tresty.