Sklady ve Slatině jsou bez kolaudace, munice musí pryč

Muniční sklady ve Slatině neprošly kolaudací (zdroj: ČT24)

Sklady munice a zbraní ve Slatině u Vysokého Mýta neprošly kolaudací a nezískaly ani kladné stanovisko hasičů ohledně protipožárního zabezpečení. Zbrojař Martin Rudolf tak musí do 10. listopadu munici a zbraně vyklidit.

V zemědělském areálu ve Slatině nesmí zbrojař Martin Rudolf a jeho společnost Multiagro skladovat munici a zbraně, rozhodl stavební úřad. Nařídil tak vystěhování nezkolaudovaných budov. „Jednalo se o stavby, kde bylo jejich užívání v rozporu se stavebním zákonem,“ uvedla zástupkyně vedoucího stavebního odboru v Holicích Helena Sedláková.

Rekolaudaci budov řešil nejdříve stavební úřad ve Vysokém Mýtě. Na stanovisko se ale čekalo dlouho, kvůli průtahům tak kraj předal záležitost úředníkům v Holicích. Na rozdíl od svých kolegů rozhodli během jednoho měsíce. „Co mě nejvíce zaráží, je rozdílný výklad stejných ustanovení konkrétních zákonů jednotlivými úřady,“ zmínil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Hejtman požaduje převoz do Květné, část materiálu už je pryč

Sklady považuje pardubické hejtmanství za bezpečnostní riziko. Požaduje proto převoz munice a zbraní do zabezpečeného skladu v Květné. Majitel uskladněného materiálu ale tuto variantu odmítá.

Případ se táhne už od února letošního roku, kdy státní kontrola v budovách odhalila munici a také výbušniny. Část materiálu už hasiči odvezli na bezpečné místo. Podle Rudolfa zabavila asi 20 tun zboží, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. Policie případ vyšetřuje jako nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení. Český báňský úřad uvedl, že společnost nemá povolení skladovat výbušniny ani je nabývat.