Protekční zahlazování přestupků ve Frýdku-Místku? Obžalovaný je i primátor

Osm lidí včetně primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého z ČSSD a šéfa tamních strážníků Milana Sněhoty se zodpovídá před soudem z nezákonného zahlazování pokut za dopravní přestupky. Podle státního zástupce prošlo některým řidičům díky známostem na radnici třeba špatné parkování bez sankce i projednání.

Policie přišla na údajně klientelistické řešení přestupků ve Frýdku-Místku, když odposlouchávala ředitele strážníků Milana Sněhotu kvůli podezření z manipulace s veřejnými zakázkami na informační technologie, za což je už také obžalován.

Pobucký i Sněhota vinu odmítají

Sněhota i současný primátor Michal Pobucký odmítají jakoukoliv vinu. „Je to absurdní obvinění,“ řekl Pobucký. Podle státního zástupce existují důkazy pro osm případů z let 2011 a 2012, kdy řidiči dosáhli protekcí toho, že jim přestupek prošel bez pokuty.

Když například hrozila tamnímu majiteli autosalonu sankce za špatné parkování, jeho kamarád - řidič na magistrátu, podle žaloby zavolal řediteli strážníků a ten měl dát pokyn strážníkovi, aby věc formálně vyřešil domluvou. Sněhota pak měl telefonovat tehdejšímu náměstkovi Pobuckému a informovat ho, jak se s věcí vypořádal. Pobucký, který je obžalován z pomoci ke zneužití pravomoci úřední osoby, s tím měl souhlasit.

Hlavními důkazy jsou odposlechy

Zásadní pochybení vidí žalobce v tom, že strážníci přestupky vůbec neprojednali. „Ředitel ani nikdo ze strážníků s přestupci nejednali, k projednání přestupku nedošlo. A to je to podstatné,“ uvedl státní zástupce Ladislav Hradil, který se opírá hlavně o odposlechy.

Za hlavního viníka považuje Sněhotu, který se podle něho o nestandardní řešení přestupků postaral.  Další obžalovaní jsou řidiči, kteří si o zahlazení přestupků řekli a nezákonného postupu využili.

Milan Sněhota (vpravo) s advokátem Radkem Ondrušem
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Milan Sněhota je obžalovaný společně s bývalým náměstkem primátora Daliborem Hrabcem, šéfem oddělení informačních technologií a dalšími šesti lidmi také z manipulace s veřejnými zakázkami.

Podle obžaloby byly zakázky za dvanáct milionů ušité na míru předem určeným vítězům. Další zájemci tam měli figurovat jen pro formu. Někteří se přiznali, že tuto roli hráli. Mezi podezřelými zakázkami je nákup pultu centrální ochrany pro městskou policii. Tento případ už také projednává soud.

Primátor je obžalovaný i kvůli zakázce za 7 milionů

V listopadu začne další přelíčení, ve kterém je mezi obžalovanými opět primátor Pobucký a také bývalá primátorka a senátorka za ČSSD Eva Richtrová. Zodpovídat se budou z údajně předražené zakázky na čištění příkopů po povodni v roce 2010. Jeden kilometr přišel na jeden milion. Obžalovaní tvrdí, že tendr byl v pořádku. V případě dopravních přestupků by měl okresní soud ve Frýdku-Místku vynést rozsudek v lednu.