Vyškov bude mít nový zimní stadion. Bude dražší než oprava

Novou podobu zimního stadionu schválili zastupitelé ve Vyškově. I přes to, že navržená cena je o 40 procent vyšší, než s jakou se původně počítalo. Stávající hala tak půjde definitivně k zemi.

„Je lepší jít tou cestou, že opravdu řekneme ty maximální ceny a v rámci projekční činnosti ta částka bude snižována. Jsem přesvědčen, a spousta věcí mě k tomu opravňuje, že půjdeme řádově o desítky milionů níže,“ okomentoval rozhodnutí starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD). 

Suma 168 milionů, která na zasedání zazněla, je vypočítaná podle takzvané objemové studie. Už nyní ale starosta ví, že několik milionů korun získá město například prodejem stávající ocelové konstrukce.

Nový návrh počítá se základním počtem míst pro diváky. Těch bude čtyři sta.  Dále v budově bude dvanáct šaten pro hokejisty a šest pro další sportovce jako volejbalisty nebo tenisty. U nové budovy bude parkoviště pro 127 vozidel. Stavět by se mělo začít na jaře 2017. 

Ve hře byly tři varianty

Nedříve se zastupitelé města zabývali třemi možnostmi – částečná rekonstrukce, celková obnova nebo novostavba. Částečné úpravy vyřadili z dalších jednání už v dubnu letošního roku jako nedostačující. Posledními úpravami totiž prošla budova už před čtyřiceti lety.

Nechali si proto nezávislými projektanty zpracovat nezávislé prověření propočtu nákladů zbývajících variant. Pokud by zůstala ze současného stadionu stát pouze ocelová konstrukce a zbytek by byl dostavěn, vyšlo by to obec na asi 115 milionů korun. Tato částka tehdy podle zveřejněné studie odpovídala zhruba výši ceny na výstavbu nové budovy.

  • Výstavba zimního stadionu ve Vyškově byla zahájena v říjnu 1973. O rok později byl zahájen zkušební provoz v části stadionu.
  • Hala má kapacitu pro tři tisíce diváků. Základní rozměry jsou 82 na 52 metrů, což je 4264 m².
  • Rozpočet stavby činil v roce 1973 přibližně deset milionů.
  • Zdroj: wikipedia.cz

Stadion stojí díky Akci Z

V létě proto vedení města rozhodlo, že postaví nový stadion a ten starý půjde k zemi. Důvodem byla nejen obdobná cena, ale také špatná statika ocelové konstrukce. Ta nevyhovuje současným normám.

Dále ke konstrukci chybí potřebná dokumentace, která je požadovaná stavebním zákonem. Budova totiž byla postavená v rámci Akce Z. Bylo by tedy nutné zpracovat náhradní dokumenty, což by znamenalo další náklady.