Karlovy Vary se loučí s Horním nádražím, nahradí ho moderní terminál

V Karlových Varech začala demolice Horního nádraží. Už příští rok na jaře ho nahradí nový moderní terminál. Přestavba začala po dlouhých letech čekání. Pomohl až převod nádraží z majetku Českých drah na Správu železniční dopravní cesty. Náklady budou 96 milionů korun.

Obří hydraulické kleště teď každý den ukusují stěny Horního nádraží, které na konci války zasáhly bomby. Provizorně opravené mělo sloužit jen pár let, nakonec ale vydrželo až do 21. století. „Je to dlouho očekávaná investice, Karlovy Vary ji nezbytně potřebovaly,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

obrázek
Zdroj: ČT24

Staré nádražní budovy mizí rychlým tempem. Podle stavařů budou kompletně zbourané nejpozději do týdne. Správci železnic a město teď ještě řeší, co bude s historickým litinovým přístřeškem na nástupištích. „Je to natolik cenný artefakt, že město má zájem na jeho záchraně, uvažujeme o tom, přemístit ho do přednádražního prostoru,“ uvedl náměstek primátora Karlových Varů Jiří Klsák. Tam by měl přístřešek chránit před deštěm cestující při přestupu na autobusy.

V Karlových Varech začala demolice Horního nádraží (zdroj: ČT24)

Cestující ale teď několik měsíců musí počítat s omezením a zapomenout na komfort, jako je třeba vytápěná čekárna, úschovna zavazadel, pokladny a informace. České dráhy musely všechno přesunout do provizorních prostor. Starou budovu nahradí moderní terminál podle projektu architekta Petra Franty. Stát má už příští rok v květnu.