Plzeň sjednotila svoz odpadu. Lidé ale mohli tápat, kdy popelnice připravit

S velkým zpožděním plzeňská radnice převzala od jednotlivých soukromých firem zodpovědnost za svoz odpadu, kterou jí ukládá zákon. Poprvé tak do ulic vyjela popelářská auta pod patronátem města. Lidé sice zaplatí méně, mnozí si ale stěžují na nedostatečnou informační kampaň.

Dosud si svoz popelnic domlouvali majitelé domů s jednotlivými svozovými firmami, teď vše probíhá prostřednictvím společnosti Čistá Plzeň. Popelnicová revoluce v Plzni má své kritiky. Majitelé nemovitostí si stěžují, že kampaň o tak velké změně nebyla dostatečná. Někteří tak tápou nebo byli překvapeni. Stěžují si, že vůbec nebyli informováni, kdy bude probíhat svoz odpadu.

Je to přitom důležité nejen s ohledem na to, aby měl člověk volnou popelnici na další odpad, ale aby mu nehrozila finanční újma. Aby totiž noví popeláři vyvezli popelnice, musí mít lidé registraci v novém systému a v příslušnou dobu musejí mít vysunuté nádoby před svými domy. Kdo tak neučiní, může dostat pokutu za porušení vyhlášky. „Je to na individuálním posouzení každého případu a město může samozřejmě vyměřit příslušnou sankci až do výše třiceti tisíc korun,“ uvedl jednatel společnosti Čistá Plzeň Petr Baloun.

Plzeň sjednotila svoz odpadu (zdroj: ČT24)

„Postupně budeme ty popelnice štítkovat a dávat štítky s novým termínem svozu. Pak tam vlastně budou lidé vidět novou trasu,“ uvedl technický náměstek primátora ODS Pavel Šindelář. Pro hladký start sytému je tak důležité, aby lidé vyndali své nádoby na dostupná místa a neuklízeli je do doby, než je budou mít označené. „Oblepení samozřejmě bude trvat nějakou dobu, počítáme čtrnáct dnů, protože je to 23 tisíc kusů nádob,“ dodal Baloun.

Minimálně jednu výhodu novinka má. Domácnosti za popelnice zaplatí o polovinu méně než dřív. Odpad z celé Plzně se zatím bude vozit na skládky. Na jaře příštího roku by pak měl končit ve spalovně v Chotíkově. Systém odpadového hospodářství by se tak měl kompletně propojit.