Vláda podpořila brněnskou Grand Prix. Její dluh ale nevyřeší

Brněnská Velká cena silničních motocyklů má podporu vlády. Ministři schválili návrh šéfky rezortu školství a sportu Kateřiny Valachové (nez. za ČSSD). V něm stojí, že v budoucnu pořádání motocyklových závodů zajistí spolek tvořený městem Brnem, Jihomoravským krajem a tamější Centrálou cestovního ruchu a Turistickým informačním centrem. Jeho vznik už dříve schválilo zastupitelstvo města i kraje.

„Vláda mě dnes pověřila, abych při jednání s Evropskou komisí notifikovala v rámci novely zákona o podpoře sportu naše zásadní mezinárodní sportovní akce. To znamená, že se to netýká pouze Moto GP, ale souvisí to s tím,“ uvedla na brífinku po jednání vlády ministryně školství Kateřina Valachová. Ta je nyní pověřená, aby zajistila zákonný rámec pro financování akce a jeho soulad s evropským právem.

Nebude se to ale týkat pouze brněnské Moto GP, ale i dalších sportovních akcí, které se vláda rozhodne v budoucnu podpořit. „Je to základní předpoklad toho, aby taková podpora byla systémová, pravidelná a taky rovná vůči ostatním akcím,“ vysvětlila ministryně.

30 milonů z kraje má zpět ministerstvo školství

Co se týče financování přímo Velké ceny, tak vláda ponechala Valachové k dispozici 30 milionů, které zaslal zpět Jihomoravský kraj. Tomu se jimi nepodařilo akci podpořit. „Já mám tyto prostředky proto, abych mohla do budoucna podpořit vzniklý neziskový spolek,“ pokračovala Valachová. Založení spolku a transparentní financování Grand Prix je jedním z prvotních předpokladů, aby spolek a promotér závodů, španělská firma Dorna Sports, která vlastní licenci, byli schopni do budoucna dále jednat a vyjednávat.

Výsledek jednání vlády okomentoval i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). „Jsem maximálně spokojen s tím, že celé pořádání Grand Prix ČR v Brně bude v příštích letech pod absolutní veřejnou kontrolou, včetně transparentního hospodaření a výběrových řízení na dodavatele jednotlivých typů služeb, včetně pronájmu okruhu a sportovně-technických služeb souvisejících s pořádáním Grand Prix ČR,“ řekl hejtman. Uvedl také, že tímto krokem byl naplněn další bod dohody mezi ministryní Kateřinou Valachovou a šéfem světového promotéra společností Dorna Sports.

Podpora vlády nevyřeší nesplacený dluh

K pokračování tradice závodů silničních motocyklů v Brně je ale potřeba také dořešit dluh, který vznikl při pořádání minulých ročníků. Automotodrom Brno, který je doposud pořádal, je zatím nezvládl splatit. Španělský promotér tak stále čeká na uhrazení částky 110 milionů korun. „Stávající dluh vláda v žádném případě neřešila, ani řešit nebude, protože jsou to vztahy soukromě právních subjektů,“ dodala Valachová.