V pražských Dejvicích při opravách rozvodu hořel plyn

V Praze-Dejvicích v pondělí odpoledne hořel plyn, který unikl při opravě plynového rozvodu a hlavního uzávěru na křižovatce ulic Dejvická a Na Hutích. U budovy, kde má pobočku Česká spořitelna, zasahovali hasiči i pracovníci plynáren, nikdo ale nebyl zraněn. Obyvatele okolních domů policie evakuovala.

Kvůli požáru byla omezena doprava i průchod pěších v okolí nehody. Hasiči, kteří se do Dejvic sjeli z několika stanic hlavního města, museli odstranit taky několik zaparkovaných aut v ulici.

Plyn nechali hasiči takzvaně kontrolovaně vyhořet. Jak uvedl velitel zásahu Jiří Čmakal, plynová síť totiž v místě nemá jednotný uzávěr. Nebylo tedy možné odpojit jen krátký úsek. „Nejprve jsme zkoušeli méně invazivní způsob hašení, ten nevyšel. Takže jsme výkop museli zatopit,“ konstatoval.

Co bylo příčinou takzvaného zahoření plynu, budou odborníci zjišťovat. Podle mluvčího Pražské plynárenské Miroslava Vránka vypadá sice hořící plyn hrozivě, je ale paradoxně méně nebezpečný, než kdyby nepozorovaně unikal, nashromáždil se například ve sklepě a poté hrozil výbuch.

Požár plynu v Dejvicích (zdroj: ČT24)