Obec se zadlužila, koupila problémovou ubytovnu a bourá ji

Obec Staré Ždánice na Pardubicku se zadlužila u banky, aby koupila problémovou ubytovnu, kde bydlela romská komunita. Rozhodla se navíc, že objekt zdemoluje. Obyvatelé si stěžovali, že soužití mezi starousedlíky a lidmi z ubytovny dlouhodobě nefungovalo.

Bagr teď ve Starých Ždánicích rozebírá byty, ve kterých bydlelo přes 200 nepřizpůsobivých, převážně Romů. Petra Voženílková, která bydlí přes ulici, neskrývá svou radost. Kvůli krádežím a výtržnostem chtěla dokonce svůj dům prodat.

„Kradli v obchodě, kvůli nim se zazdily zastávky. Lezli do zahrad, kradli jablka. Pak se začalo ztrácet i všechno ostatní ze zahrad,“ uvedla Petra Voženílková. Starousedlíci podle ní nemohli nechávat venku auta a báli se večer vyjít na ulici. Nakoupili si proto kasry a plynové pistole. 

„Kdyby se to tu nezavřelo, myslím, že by se něco stalo - protože už to dál nešlo,“ dodala Petra Voženílková, obyvatelka Starých Ždánic.

Před dvěma lety nechala radnice ve Starých Ždánicích zazdít autobusové zastávky. Všude kolem se rozléhal křik a nadávky. Kvůli vysoké kriminalitě v obci hlídkovala policie.

Lidé z ubytovny si přitom stěžovali, že je místní nechtějí přijmout. Dušan Gaži, jeden z obyvatel ubytovny k tomu v srpnu 2013 uvedl, že se snaží přizpůsobit, ale starousedlíci je mezi sebe prostě nepustí.

Od soukromníka ubytovnu koupila obec

Objekt původně provozoval soukromník, obyvatelé ho loni opustili. Když byla ubytovna na prodej, obec neváhala. Půjčila si čtyři miliony korun a získala ji do vlastnictví.

„Banky nám půjčily, takže teď nás nečeká nic jiného než splácet. Ale myslím, že všichni občané nám v tom pomůžou,“ řekl zastupitel Starých Ždánic Milan Ansorge (nestraník). Peníze bude podle něj obec dávat do toho, aby měli obyvatelé klid. 

Statistika přestupků a trestných činů klesla na nulu

Staré Ždánice musely zastavit všechny plánované investice. Podle místních se to ale vyplatilo. Zatímco za první pololetí roku 2013 řešila policie na území obce 32 přestupků a 7 trestných činů, za stejné období letošního roku neřešila ani jeden.

„Mohu potvrdit, že od doby, kdy byla ubytovna ve Starých Ždánicích zrušena, neevidujeme žádné podobné výjezdy, jako v minulé době,“ konstatovala Eva Maturová, mluvčí pardubické policie.

Bourání ubytovny ve Starých Ždánicích (zdroj: ČT24)

Demolice problémové ubytovny skončí v září. Obec chce pozemek rozdělit na parcely a prodat. Půjčku bude splácet celkem pět let. Všichni lidé z ubytovny se odstěhovali jinam - žijí v různých městech po celé České republice.