Klokánek v Prostějově končí dříve, než začal. A s dluhem

Na dluhy Fondu ohrožených dětí, který provozuje Klokánky, doplatí také Prostějov. Kvůli opatřením, která mají fond zachránit před krachem, padl také záměr otevřít od září Klokánek v Prostějově. Budovu, kterou fond získal bezplatně od města, nabízí radnici zpátky, avšak s dluhem jedenáct milionů za rekonstrukci provedenou na úvěr.

Fond ohrožených dětí prodává některé budovy, postupně zruší pět Klokánků a řadu poboček a musel také ustoupit od otevření dalšího domova v Prostějově, který měl začít fungovat po prázdninách. Vilu se zahradou, kterou získal v roce 2013 bezplatně, chce vrátit do majetku města, protože to má na ni podle smlouvy předkupní právo. „Fond ohrožených dětí není schopen budovu provozovat, protože na to nemá peníze,“ potvrdil ředitel Jan Vaněk.

Vila mezitím prošla rekonstrukcí, která je téměř u konce. Fond tam nechal mimo jiné udělat přístavbu tak, aby vznikly čtyři byty pro tety a jejich svěřence, kteří nemohou být se svou rodinou. Rekonstrukci provedl na úvěr, který teď také není schopen zaplatit. Proto organizace nabízí městu dům zpátky i s dluhem jedenáct milionů korun.

O nabídce za 11 milionů rozhodne zastupitelstvo

„Nevím, jestli nabídky Fondu ohrožených dětí využijeme. Jedenáct milionů je hodně peněz. Bude o tom rozhodovat zastupitelstvo, které se sejde v září,“ uvedla a náměstkyně primátora Prostějova pro sociální věci Alena Rašková. Dodala, že magistrát nemá pro takto zrekonstruovaný objekt využití a zařízení pro ohrožené děti není schopno samo provozovat.

Reportáž: Klokánek v Prostějově je na prodej

„Jsem z této situace zklamaní, protože jsme velmi stáli o to, aby byl v Prostějově Klokánek.  Chtěli jsme, aby děti, které nemohou být s vlastní rodinou, mohly aspoň dál chodit do stejné školy, udržovat kontakty s kamarády, případně příbuznými,“ uvedla Rašková. Teď děti vozí hlavně do Kroměříže, kde jsou dva Klokánky. Jeden z nich se ale bude rušit.

Hledá se náhradní provozovatel

Podle Raškové by bylo nejlepší, kdyby opravený objekt sloužil původnímu záměru pod jinou organizací. „Proběhlo jednání fondu se sdružením SOS dětské vesničky, které na dvou nebo třech místech provozuje podobné zařízení. Za určitých podmínek by měli na provoz, ale ne na ten dluh,“ řekla náměstkyně.

„Pokud bychom se k té budově díky městu dostali a získali nějaké dotované nájemné, pokud by byl vypořádán problém s úvěrem, tak bychom mohli uvažovat o provozování tohoto zařízení,“ uvedl ředitel Fondu ohrožených dětí. Dodal, že jednání probíhají.

Sociální pracovnice přešly pod SOS dětské vesničky

Po osmnácti letech činnosti skončila také prostějovská pobočka fondu, která zajišťovala aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Shodou okolností otevřelo ve městě nové centrum právě sdružení SOS dětské vesničky, které nabízí pomoc rodinám ohrožených odebráním dětí.  Obě pracovnice fondu přestupují tam.

„Přihlásily jsem se do výběrového řízení a uspěly jsme. Jsme rády, že můžeme převzít i naše klienty a pokračovat s nimi v práci,“ uvedla sociální pracovnice Regina Šverdíková, která se také velmi angažovala pro otevření Klokánku. „Je nám velice líto, že to tak dopadlo,“ řekla.