Hubený je oficiálně ředitel Šumavy. Ministr ho chválí, starostové kritizují

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jmenoval ředitelem Národního parku Šumava Pavla Hubeného. Park vedl od loňského května jako pověřený ředitel. Podle Brabce obstál v manažerských i odborných aspektech. Domnívá se také, že jeho jmenování povede k další stabilizaci národního parku. Hubený se stane oficiálním ředitelem organizace 1. července. Zástupci šumavských obcí jmenování Hubeného kritizují, ekologové ho naopak vítají.

„Práci Pavla Hubeného a jeho týmu jsem pozoroval poměrně dlouhou dobu. Rozhodnutí dělám po zralé úvaze a všechno mě přesvědčilo o tom, že ředitel se svým týmem je dobrou a vyváženou variantou, která mi dává záruku, že další směřování národního parku bude takové, jaké jsem si přál… Zdárně se vyrovnal s většinou kauz po bývalém vedení a podle mého názoru směřuje park správným směrem. K otevření Šumavy šetrnému turismu a zároveň k zachování cenné šumavské přírody,“ řekl Brabec na tiskové konferenci ve Vimperku.

Ministr dodal, že to všechno jsou důvody k tomu, aby na obsazení funkce nevyhlašoval výběrové řízení. Navíc se domnívá, že pokračování pověřeného ředitele je přínosné i z hlediska kontinuity: „Ať by teď nastoupil kdokoliv jiný, začínal by v bodě nula. A všechny věci, které má Pavel Hubený za sebou, by se začaly odehrávat znova.“

Starostové Hubeného nechtějí: Dělá pro ministra špinavou práci

Starostové ale z Hubeného nadšení nejsou. Jeho jmenování kritizovali už loni. „Pan ministr je mistr polopravd, který většinu šumavských obcí pouze podvádí,“ řekl předseda Svazu obcí národního parku Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert. „Z mého pohledu dělá ředitel pro pana ministra špinavou práci a ta ještě není dokončena. Neprošel samostatný zákon o Šumavě, teď se připravuje zákon, který je podle mě o nás a bez nás. Pan ministr zkrátka potřebuje ve funkci člověka, který bude v jeho očích v pořádku a vše dokončí,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský. Podle něj by bylo objektivnější, kdyby Brabec vypsal na obsazení místa ředitele výběrové řízení.

Hubeného potvrzení ve funkci naopak vítají ekologové. „Tématu se věnuje dlouho, pracuje v ochraně přírody dlouho a dlouho byl také šéfem Správy CHKO, kde musel vycházet s občany, regionem a krajem. Nebyly žádné negativní reakce,“ uvedl poradce pro ekologickou politiku Daniel Vondrouš z asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Dvaapadesátiletý Hubený vystudoval ekonomickou a regionální geografii na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Před nástupem do čela parku vedl 20 let Chráněnou krajinnou oblast Šumava. Mezi své priority v národním parku zařadil například přípravu plánu péče nebo zpřístupnění centrální části Šumavy. Park podle něj mimo jiné pracuje také na úpravě turisticky atraktivní hájenky na vrcholu Březníku.

Priority Pavla Hubeného v čele NP Šumava

  1. Plán péče: důležitý dokument pro čerpání z Evropských fondů, mimo jiné i pro obce v národních parcích.
  2. Příprava podkladů pro novelu zákona o ochraně přírody a krajiny a tím i vytvoření jasných a čitelných pravidel.
  3. Maximální zpřístupnění centrální Šumavy při zachování jejích přírodních hodnot: „K tomu musí být funkční všechny ony turistické ikony s dostatečným servisem - Hájenka Březník, Poledník, dostatečné zázemí u Černého jezera či v centru splouvání Vltavy na Soumarském mostě.“
  4. Dokončení návštěvnických center a naplnění pro přírodu přátelských projektů místních obyvatel.

Turisté se už letos mohou těšit například na otevření dvou návštěvnických center na Kvildě a Srní. Mimo to se zájemci stále mohou přihlásit na některé výlety s průvodci do divočiny, na splouvání Teplé Vltavy, nechat se provézt šumavskou přírodou kočárem taženým koňmi nebo se účastnit některých z více než 170 programů pro veřejnost, které jsou připraveny na letní sezonu.

Hubený nastoupil na post pověřeného ředitele loni na začátku května poté, co ministr odvolal z funkce tehdejšího ředitele parku Jiřího Mánka. Důvodem tehdy byly nejen neshody ohledně způsobu řízení instituce, ale i to, že končící vedení podle Brabce v několika případech překročilo zákon, což prokázal i soud.

Na Šumavu se vrací koně