Krnáčová o Blance: Analýzou, kdo za co může, se budeme zabývat až po otevření

Po mnoha letech výstavby, komplikací a růstu nákladů by se 20. září měl otevřít tunelový komplex Blanka. „Zatím nemám žádné jiné informace," sdělila v pořadu Události, komentáře pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Pod zem má tunel odvézt tisíce aut, která nyní projíždějí centrem metropole. V pražské koalici však nepanuje shoda na dopravních změnách, které by měly po otevření komplexu nastat.

První řidiči měli tunelem projet už v roce 2011. Kvůli řadě problémů ale politici zprovoznění šestikilometrového komplexu několikrát odložili, naposledy letos v dubnu – kvůli zvlhlým kabelům. „Nejvíce projekt zbrzdilo nešťastné rozhodnutí bývalého primátora Hudečka, který stavbu prohlásil za nezákonnou. Tím pádem se nám otevření posunulo o další rok," tvrdí pražská primátorka. „Projekt řídili úředníci, kteří neměli dostatek zkušeností," pojmenovává další důvod průtahů.

Termíny otevření tunelu Blanka
Zdroj: ČT24

Vedení Prahy nyní slibuje, že zářijový termín je skutečně poslední. „Zatím nemám žádné jiné informace,“ uvedla Krnáčová v pořadu Události, komentáře.

Blanka jitří emoce Pražanů už od roku 2006. Tunel se při výstavbě třikrát propadl, projekt provázela řada soudních sporů a arbitráží, náklady se oproti plánu několikrát navýšily. „V roce 2006 už bylo jasné, kolik bude tunel stát. Zbabělost politické reprezentace byla taková, že nesdělila číslo. Říkala, že to bude okolo 22 miliard, ale už tehdy bylo jasné, že to bude kolem 37 miliard,“ kritizuje primátorka své předchůdce.

Adriana Krnáčová se nejen na adresu firem, které se na stavbě podílely, v minulosti vyjadřovala velmi ostře, dokonce naznačovala, že by na projekt mohlo být navázáno zločinné spolčení, jehož cílem je vysát z města co nejvíce peněz. „Myslím si, že to zločinné spolčení je,“ zopakovala svůj březnový výrok Krnáčová. Analyzovat, kdo za co může, hodlá primátorka ale až po otevření tunelu. Z toho důvodu zatím nepřistoupila k žádnému trestnímu oznámení ani arbitráži.

Adriana Krnáčová v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Krnáčová: Zabráníme chaosu

Tunel je součástí městského okruhu, který bude po otevření Blanky dokončen zhruba ze tří čtvrtin. Ve vedení radniční koalice se však objevují různé názory na způsob, jak by měla pražská doprava na otevření Blanky reagovat. Auta totiž budou Prahou jezdit jinak. Mnozí se proto obávají, že v některých částech metropole mohou nastat dopravní komplikace. Včetně zastupitelky hlavního města Petry Kolínské, která se podivuje, že podle záměru Technické správy komunikací by mělo k dalším opatřením dojít až rok po otevření komplexu.

Pražský okruh s tunelem Blanka
Zdroj: ČT24

„Budeme muset určitou dobu počkat, abychom mohli vyhodnotit, jak se doprava chová. Zda to bude rok, nevím,“ řekla Krnáčová s tím, že potíže se budou řešit, až budou aktuální. „Nastavíme taková opatření, abychom zabránili chaosu,“ slibuje.