Impozantní pohřebiště z 11. století skrývá ostatky tisíců lidí

Archeologové odhalili u Mariánských Radčic na Mostecku pohřebiště z 11. století. Plochou patří k největším v republice a odborníci předpokládají, že pod zemí leží ostatky tisíců lidí. O místo poblíž lomu Bílina se archeologové začali zajímat díky leteckým snímkům z roku 1953.

Ostatky z pohřebiště pochází z doby vlády knížat Jaromíra a Oldřicha. Těla nebožtíků tehdy přikrývaly kamenné desky. Archeologové jich už našli šedesát. „Dá se mluvit o vskutku impozantním pohřebišti. Můžeme počítat do budoucna až s několika tisíci pohřbenými jedinci,“ uvedl Petr Čech z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Vědci o žádném takto velkém nalezišti dosud neměli tušení. Teď se snaží zjistit, proč je pohřebiště z 11. století osamocené. Nejbližší osada totiž v té době stála pět kilometrů od něj. „Zemřelé sem museli vozit z větších vzdáleností a z nějakého nám doposud neznámého důvodu byli pohřbíváni zrovna zde,“ poznamenal Čech.

DNA z nalezených kosterních pozůstatků chtějí archeologové srovnat s genetickým kódem lidí, kteří v Mariánských Radčicích žijí dnes. Každé hrábnutí do země ale pro archeology neznamená jen odkrytí ostatků středověkých lidí. Kromě hrobů nacházejí i šperky.

Archeologové odhalili unikátní pohřebiště (zdroj: ČT24)

Během vykopávek už se podařilo objevit polodrahokam a odborníci si cení také nálezu prubířského kamene, na kterém se dříve zjišťovala ryzost kovů. „Viděl jsem ho poprvé za 14 let své archeologické praxe,“ podotkl archeolog Jaroslav Hladík.

O místo poblíž lomu Bílina se archeologové začali zajímat kvůli skvrnám na leteckých snímcích z roku 1953. Chtěli nalézt středověkou ves Nesvětice a pozůstatky využít k výzkumu vývoje obyvatelstva pohraničí. Původně ale nic nenaznačovalo, že na místě objeví více než zbytky obce ze 13. století. 

Výzkum bude pokračovat, dokud na místo nedorazí velkorypadla. Ta se blíží rychlostí sto metrů za rok. Archeologové předpokládají, že k nalezišti dorazí nejdříve za pět let.

Prubířský kamen nalezený na pohřebišti u Mariánských Radčic
Zdroj: ČT24