Brno může přijít o tisíc míst. HTC se nedaří a středisko je zavřené

Brno se bude muset pravděpodobně obejít bez tisícovky pracovních míst. Společnost HTC, která v květnu oznámila, že tam vybuduje celoevropské servisní středisko mobilních telefonů, totiž celý projekt přehodnocuje. Důvodem je, že tchajwanskému výrobci se nedaří a za poslední čtvrtrok vykázal vůbec nejhorší hospodářské výsledky.

„Je to pro mě na jedné straně překvapivá zpráva, na druhé straně takové věci se ve světě dějí. Podle informací, které k dispozici máme, se momentálně společnosti úplně nedaří a přehodnocuje projekty. Pro mě by bylo velmi dobré, pokud by se investor vrátil ke své původní strategii. Musíme ale teď počkat, jak se situace vyvine,“ okomentoval možný úbytek pracovních míst primátor města Brna Petr Vokřál (ANO).

Podle původních plánů tchajwanského výrobce měly už nyní do práce v servisním středisku chodit stovky lidí. Místo toho je v hale o velikosti 10 000 metrů čtverečních prázdno a majitel budovy musí hledat nového nájemce. Je totiž zřejmé, že HTC by velkou halu nevyužila. „Co se týče projektu HTC, ta stále čekáme na vyjádření vedení v Tchaj-wanu. Zda si pronajme deset tisíc metrů čtverečních, nebo halu o menší velikosti a v jakém časovém horizontu to bude,“ okomentoval situaci regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař.

Menší prostory HTC na Černovické terase nesežene

Pokud by HTC chtělo menší prostory, tak by je ale pravděpodobně nenašlo na Černovické terase. „Hala o rozloze deseti tisíc metrů čtverečních, která jim byla ze začátku nabídnuta, se nedá rozdělit. Pokud by HTC chtělo menší prostory, tak je můžeme nabídnout, ale spíše v CT parku Modřice,“ dodal Budař.

Přitom před dvěma měsíci to vypadalo, že do Česka připutuje miliardová investice. Premiéru Sobotkovi ji tehdy slíbil viceprezident HTC Bruce Lee. Právě agentura CzechInvest, která investorovi pomohla vybrat místo v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa, teď přiznává, že musí přehodnotit původní plán.

Zaměstnanci jsou zatím na nucené dovolené

Podle mluvčí CzechInvestu Petry Menclové dochází k úpravám a změnám investičních projektů velmi často. Další informace jsou nicméně součástí probíhajících jednání a nemohou je tak komentovat. Je ale jisté, že nábory nových zaměstnanců neprobíhají a asi devadesát již proškolených techniků a manažerů sice dostává plat, jsou ale na nucené dovolené. Kdy a kam nastoupí, nevědí.

„Společnost v tuto chvíli nebude nic komentovat. Vyjádření poskytneme, až nastane vhodná doba,“ okomentovala situaci koordinátorka HTC Adriana Dvořáková. Podle analytiků to nemusí být brzo. Firmě HTC se totiž poslední měsíce nedaří. „HTC se propadá čím dál tím hlouběji a management na to musí reagovat. Některá z těch opatření jsou velmi tvrdá a je to vidět pravděpodobně i v Brně,“ popsal situaci analytik Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.