Muž, který házel polena na dálnici, musí do ústavní léčby

Olomouc – Do ochranné ústavní léčby poslal Krajský soud v Olomouci Daniela Stupárka, který v zimě házel z nadjezdu polena na dálnici D1. O léčbu pro něj žádal státní zástupce. Podle znalců trpí muž paranoidní schizofrenií.

Polena shozená na čtyřech místech na Přerovsku a Novojičínsku na dálnici D1 poškodila 28 aut a jeden člověk utrpěl zranění. Policisté muže, který dříví házel z nadjezdů, zadrželi druhý den a obvinili z obecného ohrožení. Špalky vážily až 20 kilogramů, při nárazu do auta jedoucího 130kilometrovou rychlostí tak mohly působit hmotností až několika tun.

Do vězení ale Daniel Stupárek patrně nepůjde, soud mu nařídil ochrannou ústavní léčbu, trestní stíhání tak s největší pravděpodobností skončí. „Na základě znaleckého posudku z odvětví psychiatrie a klinické psychologie bylo zjištěno, že trpí paranoidní schizofrenií. Trpěl jí i v době činu a trpí jí dál. Na základě toho není trestně odpovědným, neboť byl v době činu nepříčetný,“ uvedl státní zástupce již v květnu, když navrhl jeho propuštění z vazby. Podle soudu by pobyt muže na svobodě byl pro společnost nebezpečný, znalec Bohumil Navrátil uvedl, že zanedbával práci, izoloval se od společnosti, trpěl halucinacemi a bludy. V době činu byl nepříčetný, psychiatrům řekl, že si myslel, že se chystá třetí světová válka. Měla vypuknout mezi Německem a Ruskem s D1 jako linií pro převoz kontrabandu. „Aby tomu zabránil, vzal polena. Cíleně se přitom zaměřil na kamiony, byl přesvědčen, že se tam něco převáží,“ uvedl znalec.

Stupárek již je v psychiatrické léčebně. Dobrovolně do ní nastoupil již po propuštění z vazby. Podle psychologa Pavla Koldy je jeho nemoc léčitelná, průběh v budoucnu však nelze odhadnout.

Navzdory rozhodnutí o nepříčetnosti trestní stíhání formálně ještě pokračuje. „Vyšetřování nebylo dosud možné ukončit kvůli vyčíslování škody, řada aut pocházela z ciziny. Dobu ukončení vyšetřování nelze odhadnout,“ vysvětlil žalobce.

Auto poškozené svrženým polenem
Zdroj: ČT24