Praha plná turistů - kapsářům začínají žně

S příchodem turistické sezóny roste v české metropoli i počet kapesních krádeží – a s nimi také pozornost speciálního policejního týmu Kapsa. Jen v centru Prahy došlo od začátku roku ke čtrnácti stům případů, vůbec nejčastěji potom v tramvajové lince 22. Mezi další kritická místa patří třeba přechod u Karlova mostu nebo prostor před Orlojem na Staroměstském náměstí .

„Začíná turistická sezóna a kapsáři to vědí a sjíždějí se na rušná místa s větším počtem lidí,“ uvádí šéf speciálního policejního týmu Kapsa Radek Mudroch s tím, že do centra Prahy nepřijíždějí jen kapsáři z Česka, ale i ze zahraničí, už před třemi lety se Kapse podařilo při činu dopadnout například trojici kradoucích žen z Balkánu.

Okradených je letos už skoro tři tisíce, z toho v centru města, kam se zlodějů stahuje nejvíce, jde o čtrnáct set případů. Vůbec nejčastěji ke kapesním krádežím dochází v tramvaji číslo 22 (třeba minulý víkend šlo o 80 procent všech případů) a na vyhledávaných turistických lokalitách.

Jedno z kritických míst: Frekventovaný přechod u Karlova mostu (zdroj: ČT24)

Kamery zachytily např. krádež na frekventovaném přechodu u Karlova mostu: trojice cizinek tam nekoukala po památkách, ale po kabelkách: „Natlačily se, žena uprostřed skupiny strčila ruku do kabelky a tam šmátrala po celou dobu, co přecházely přes přechod. Žena napravo ji kryla mapou, žena nalevo zase svým tělem,“ popisuje záběry policistka v utajení, která se na kapsáře zaměřuje. 

Vydáno pod