OBRAZEM: Vilu Stiassni obklopují tři hektary zeleně

Brno - Památkáři v pátek zpřístupnili zrekonstruovanou více než tříhektarovou zahradu brněnské vily Stiassni. Prvorepubliková památka patří k nejvýznačnějším stavbám ve městě, za komunismu byla využívána i jako vládní vila. Úpravou rozsáhlé zahrady za 22 milionů korun skončila rekonstrukce celého areálu.

Jedinečnost zahrady spočívá v jejím členění, celkové úpravě a zpracování. Jde o rozsáhlý prostor pojatý v podstatě jako zámecká zahrada, ale v moderní stylu. „Scházela se v ní někdejší společenská smetánka,“ uvedl Petr Svoboda z památkového ústavu. 

Zatímco vila Stiassni je dílem slavného architekta Ernsta Wiesnera, kdo vytvořil podobu zahrady, se zatím neví. Její součástí je prostorná terasa pro společenské akce, plavecký bazén, tenisový kurt, altán a četná zelená zákoutí. 

Bez komentáře: Zahrada brněnské vily Stiassni (zdroj: ČT24)

Před zahájením prací byla vila v zanedbaném a zahrada v dezolátním stavu. V okolí domu bylo nutné vykácet 170 z celkových 360 dřevin. Odborníci obnovili záhony květin a vysadili nové keře. Ponechali ale prostor volnější, vzdušnější. Postupovali přitom podle historických fotografií a dokumentace. 

„To, co je na zahradě dokonalé, je její rozčlenění na společenskou a soukromou zónu, odclonění jednotlivých částí zelení nebo průhledy z oken vily do zákoutí zahrady,“ dodal Svoboda. Projekt obnovy zahrady hradil z větší části stát. 

Zahrada bude přístupná zájemcům vždy od pátku do neděle. V případě většího zájmu památkáři otevírací dobu rozšíří.

Vila Stiassni

Vilu si nechal postavit v roce 1927 textilní průmyslník Alfred Stiassni. Za komunismu sloužila k ubytování prominentních návštěv. Památkáři přišli teprve nedávno na to, jak interiéry budovy původně vypadaly. Před rokem 1989 byly zdi přetřené bílou a šedou barvou, které překrývaly i vestavěný nábytek. Vila Stiassny není tak slavná jako brněnská vila Tugendhat, zapsaná na seznamu památek UNESCO, přesto je podle odborníků unikátní svojí architekturou. Její tvůrce v ní použil na svou dobu nejmodernější prvky, přitom ale vilu zasadil mezi zeleň. Návštěvník má pocit, že není uprostřed Brna, ale v přírodě. Náklady na opravu vily Stiassni byly bezmála 200 milionů korun.