Dobrovolně do jámy lvové. ZOO Dvůr Králové otevřela lví safari

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem v neděli slavnostně otevřela areál lvího safari. Auta s návštěvníky projíždějí po zhruba 500 metrů dlouhé cestě přímo ve lvím výběhu. Dvorské lví safari má být prvním ve střední a východní Evropě.

ZOO Dvůr Králové otevřela lví safari (zdroj: ČT24)

Jízda mezi lvy trvá zhruba deset minut. Kdo chce, může použít vlastní auto. Druhou variantou je zamřížované auto zoologické zahrady s odborným výkladem. Zájemci o návštěvu lvího safari musí dodržovat přísná pravidla, například všechna okénka auta musí být zavřená a auto má být zamčené. Další podmínkou je, že v autě nesmí být psi.

Zaměstnanci zoo sledují dvojité vjezdové a výjezdové brány do areálu, na provoz uvnitř safari dohlíží pracovník zoo ve speciálním automobilu, který může zasáhnout, kdyby měl jiný vůz poruchu. „Fungování areálu procházelo od června zkušebním provozem, žádné problémy jsme nezjistili,“ říká Jan Stejskal z dvorské zoo.

V areálu se nyní pohybuje buď trojice lvích samců, kteří pocházejí ze safari parku v britském Woburnu, nebo skupina čtyř samic dovezená ze zoo v nizozemském Arnhemu. Původně se po safari pohybovali lvi společně, po vzájemném konfliktu je však chovatelé rozdělili. „I nadále plánujeme zvířata spojit do jedné lví skupiny,“ řekl Stejskal.

Počet lvů ve výběhu by měl narůstat. Zoo za vybudování safari a nového pavilonu lvů zaplatila zhruba 18 milionů korun. V pavilonu žijí ještě dva berberští lvi. Návštěvníci mohou zvířata sledovat také z vyhlídek, které umožňují přístup přímo nad výběh.