Víc pachatelů na stejný čin? Prvním dal soud šanci na očištění

Znojmo – Soud povolil obnovu řízení v případě Jaroslava Schindlera a Tomáše Čepury. Ti byli v roce 2005 odsouzeni za přepadení poštovních doručovatelek, přestože tvrdili, že nic nespáchali. O pět let později se k činu přiznal Antonín Škrdla, který byl i se svoji komplickou Renatou Čučkovou uznán vinným. Za přepadení jsou tak nyní odsouzeny dvě různé skupiny údajných pachatelů. Znojemský soud dal v úterý první dvojici šanci na nový proces a tím i očištění jména.

Deset let se Jaroslav Schindler snaží o očištění svého jména i trestního rejstříku. Justice ho v roce 2005 odsoudila spolu s Tomášem Čepurou za přepadení poštovních doručovatelek ve Znojmě. Mladý muž strávil půl roku ve vazbě a od soudu odešel s pětiletou podmínkou a peněžitým trestem. Rozsudek znojemského soudu pak postupně potvrdily i další soudy. 

Před několika lety se ale k přepadení přiznal jiný pachatel - Antonín Škrdla. Ten byl posléze i s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, skutečně uznán vinným. Soud ho potrestal třemi a půl lety vězení a Čučková vyvázla s podmínkou. 

Původně odsouzené ale soud neočistil. Soudce Jaromír Kapinus své rozhodnutí tenkrát zdůvodnil tím, že vina Antonína Škrdly a Renaty Čučkové je sice nesporná, ale to neznamená, že Schindler a Čepura jsou nevinní. Za stejný trestný čin, který i podle výpovědí přepadených pošťaček spáchali pouze dva lupiči, tak jsou stále potrestáni čtyři lidé. 

Schindlera se zastala až bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Její stížnosti vyhověl v roce 2013 Nejvyšší soud, který rozhodl, že justice musí znovu zvážit obnovu řízení v této kauze. „Myslím, že v těchto případech je hlavní problém ten, že obnovu řízení dělá vždy soudce, který vynesl původní verdikt. Moc soudců, kteří by si přiznali, že udělali chybu, u nás podle mě není,“ řekl už dříve Schindler. 

O obnově řízení v případě první odsouzené dvojice jednal Okresní soud ve Znojmě. Jako jeden ze svědků před soudem vystoupil i Antonín Škrdla, který znovu potvrdil, že přepadení pošťaček má na svědomí on. Znojemský soud nakonec Schindlerovi s Čepurou vyhověl, jejich případ se tak vrací na začátek.