Začala ochutnávka ostravských barev v ulicích

Ostrava - Účinkující Festivalu v ulicích, který je předskokanem Colours of Ostrava, vytvořili v centru města karnevalovou atmosféru. Na mnoha místech se hraje, tančí, zpívá, kouzlí, hraje divadlo, bubnuje, zní balkánská dechovka nebo recituje haiku. Festival v ulicích přináší pestrý dvoudenní program zdarma.

Zatímco loni organizátoři umístili největší doprovodný program Colours of Ostrava do industriálního prostoru Trojhalí Karolina, letos se Festival v ulicích vrátil do historického centra Ostravy. „Šlo nám o to oživit centrum. Pomyslnou linii tvoří Masarykovo náměstí, Jiráskovo náměstí a Černá louka. Když budou návštěvníci mezi těmito místy procházet, v každém koutě najdou něco zajímavého,“ uvedla ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Při procházce tak mohou lidé potkat třeba kouzelníky, mohou si zabubnovat nebo zahrát na elektronické housle. Kdo chce, může dva dny v Ostravě protančit na akci Tanec pro život, která přispěje na projekty některých neziskových organizací.

Festival v ulicích v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Velké zastoupení má kultura Japonska, protože v Ostravě probíhají od června do září Japonské dny. Na programu je například Malé divadlo Kjógenu, které předvede klasickou samurajskou komedii. Český hudebník a hráč Vlastimil Matoušek zahraje na flétnu shakuhachi duchovní skladby mnichů Komusó, zájemci se mohou seznámit s japonskými účesy nebo deskovými hrami.

Festival v ulicích v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Na pódiích se vystřídají desítky českých i zahraničních umělců. Například na Masarykově náměstí zahraje dechovka muzikantů z Belgie, Francie a Dánska Orchestre International de Vetex, v evangelickém kostele vystoupí Jiří Stivín nebo indický hráč na bambusovou flétnu Rony Diptesh Ghose.

Diváci se mohou už v ulicích předem seznámit s některými hvězdami, které vystoupí za dva dny na Colours of Ostrava. Patří k nám americká kapela Too Many Zooz, která se proslavila hraním v metru v New Yorku.

Večerní program přinese například ohňovou show na hudbu Louise Amstronga a Duka Ellingtona nebo vystoupení Kafka Band. Skupinu založili výtvarník a zpěvák Jaromír 99 a spisovatel Jaroslav Rudiš, společně interpretují texty Franze Kafky. Podrobný program najdete ZDE.

Festival v ulicích vznikl ze soucitu

Když zakladatelka Colours of Ostrava Zlata Holušová v roce 2011 Festival v ulicích uspořádala, myslela především na ty, kteří se nedostali na hlavní program - třeba proto, že neměli peníze na vstupenku, ale hlavně z toho důvodu, že bylo vyprodáno. Festival v ulicích tehdy nabízel kvalitní hudební program a zábavu zcela zdarma souběžně s velkým festivalem. „Bylo mi líto těch, kteří se na festival nedostali,“ řekla tehdy Holušová.

V té době byl festival ještě na výstavišti Černá louka a u Slezskoostravského hradu, kde museli organizátoři kvůli bezpečnosti návštěvníků respektovat omezenou kapacitu. I proto akci před třemi roky přestěhovali do areálu Dolní oblasti Vítkovice, který umožní festivalu dál se rozpínat.

Začal Festival v ulicích (zdroj: ČT24)