Brno přijme padesát uprchlíků. Ale jen v případě humanitární krize

Jižní Morava - V Brně může nalézt útočiště až padesát uprchlíků. Podle primátora Petra Vokřála (ANO) by se ale muselo jednat o krizovou situaci a ubytování by bylo krátkodobé. Několik migrantů pravděpodobně nalezne nový domov i v Bystřici pod Hostýnem. Kolik konkrétně jich bude bydlet na jihu Moravy, se zatím neví. Celá Česká republika jich ale do konce roku má přijmout čtyři sta.

„Hrozilo mi nebezpečí. Neustále a všude hrozilo, že mohu umřít. Když šel člověk do práce, tak je vlastně běžné, že se nemusí vrátit,“ začal vyprávět šestadvacetiletý vystudovaný zubař Khozam Abourdan. Z rodného Aleppa v Sýrii utekl před válkou do Brna. Předtím si ale prošel třemi uprchlickými tábory. Pak dostal azyl. Nyní se učí česky a chce si nechat potvrdit titul - aby mohl ošetřovat zuby Brňanům.

Přesto tu neplánuje zůstat napořád. „Jsem tu jedenáct měsíců. Zůstanu tu nějaký čas. Možná rok, možná deset. Ale potom se určitě vrátím do Sýrie, protože je tam moje rodina, moje kultura, můj domov. Všechno je pro to, abych se tam vrátil,“ dodal Abourdan.

Uprchlíků bude přibývat. Také kvůli 1 500 migrantům, které se vláda zaručila přijmout. Vzniknou kvůli nim dvě nová ubytovací střediska - pokud je cizinci opustí s povolením k pobytu, budou s jejich ubytováním zřejmě pomáhat obce a města. Třeba v Brně už o tom radní jednali.

V případě krize Brno může ubytovat až 50 uprchlíků

„V případě humanitární krize jsme schopní zajistit krátkodobě ubytování pro cirka padesát běženců,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál (ANO). Upozornil ale, že by se muselo opravdu jednat o krizovou situaci a místa nejsou určená pro lidi čekající na azyl. „To řeší státní orgány, takže nás se to opravdu netýká. Ale v případě, že by v Brně vznikla krize, tak jsme prověřovali možnosti, jak jsme schopní technicky zajistit místa,“ podotkl primátor.

V jakých lokalitách by byli uprchlíci případně ubytováni, nechtěl Vokřál s ohledem na možné vyvolání paniky sdělit. Uvedl ale, že se jedná o více míst. „Musím říct, že na druhou stranu nechápu míru té xenofobie a hysterie, která se kolem toho rozpoutala,“ řekl.

Primátor Brna hovoří o ubytování uprchlíků (zdroj: ČT24)

Dodal, že město by při krizové situaci nezajišťovalo jen ubytování. Podle primátora je důležité nejen vědět, kde imigranti budou, ale také to, jak o ně bude postaráno. „Paradoxně, pokud o ně bude postaráno, tak máme jistotu, že se zvýší bezpečnost, protože v okamžiku, kdy nebude, tak se o sebe budou muset postarat sami a s tím jsou spojená bezpečnostní rizika,“ uvedl primátor.

Kdy začne zmiňovaná krizová situace?

„To nikdo neví. Tak jak dlouhé měsíce, možná i roky situace gradovala na jihu Evropy, může dojít k tomu, že větší počet se začne sunout Evropou. Větší počet, to nemyslím několik desítek, kteří migrují v krátkých časových obdobích přes Evropu. My nejsme cílovou zemí. Ale může nastat situace, kdy se zvedne několik tisíc lidí a mohou začít cestovat Evropou, a já jsem přesvědčen, že je žádná čtyřmetrová zeď na sto sedmdesáti kilometrech nezastaví. V tom případě se musíme začít připravovat na to, že mohou někteří dorazit do Brna. Musíme je podle mého názoru mít pod kontorlou, abychom zajistili bezpečnost a vyjádřili humanitární součinnost, pokud to bude potřeba.“

Petr Vokřál (ANO), primátor města Brna

V Bystřici pod Hostýnem by mohlo žít dvanáct uprchlíků

Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) v Bystřici pod Hostýnem hodlá pro imigranty upravit areál tamního hotelu Sola Gratia. „Dejme tomu třeba kolem 12 lidí, aby to nebyla velká skupina, aby to nenarušilo prostor, ale abychom zároveň třeba byli schopni některé z těch lidí zaměstnat,“ řekl ředitel Diakonie ČCE.

Nezamýšlí hotel uprchlíky zaplnit, ale chtějí, aby se v něm podíleli i na provozu. Mohli by například vařit, uklízet nebo se starat o zahradu. Nyní je bystřický hotel mimo provoz. Po drobných opravách by mohl být připravený k otevření v prosinci.

V Bystřici nemá vzniknout žádný velký uprchlický tábor, jen útočiště pro státem vybrané a řádně prověřené rodiny. I taková představa vyvolává u místních lidí obavy ze ztráty klidu a pocitu vlastního bezpečí. Vedení obce se zase nelíbí, že není o průběhu situace dostatečně informováno. „Nejsme absolutně informováni ze strany správce objektu. Všechno se dozvídáme v podstatě zprostředkovaně,“ řekl starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek (nez.). Vedení Diakonie se tak nyní snaží napětí zmírnit a slibuje jednání s městem i sousedy.

Imigranty čekají bezpečnostní prověrky i kurzy češtiny

Rozhodnutím vlády přijme Česká republika do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Vláda také vypracovala harmonogram přijímání - letos by do republiky mělo přijít 400 lidí, příští rok 700 a poslední čtyři stovky přijme Česko v roce 2017.

Přijímání uprchlíků do ČR

Do roku 2017 přijme Česko 1500 uprchlíků

  • 1 100 z Itálie a Řecka
  • 400 z Blízkého východu

S výběrem uprchlíků pomohou církve - ty už nyní chtějí vyzývat jednotlivé farnosti, které by azylanty chtěly přijmout, aby se jí hlásily. Vybraní uprchlíci podstoupí bezpečnostní prověrku. Během ní tajné služby prověří jejich minulost, ale také se zjistí jejich profese, aby našli uplatnění i na trhu práce. Poté se začnou seznamovat s češtinou a podmínkami života v Česku. První lidé by se po tomto procesu mohli do svých nových domovů dostat před Vánocemi.