Řeky vysychají na severu i jihu Moravy. Někde pomáhají přehrady

Ostrava – Většinu území Česka stále trápí sucho, které je podle meteorologů nejhorší za posledních dvanáct let. Mnohé obce vyhlásily omezení zalévání zahrad, napouštění bazénů nebo umývání aut. Vodohospodáři z Povodí Moravy chtějí zakázat malým odběratelům čerpat vodu z řek, protože mají v průměru jen deset procent běžného červencového vodního stavu. V Moravskoslezském kraji dosahují řeky deseti až dvaceti procent obvyklého množství vody. Aby vodohospodáři zajistili alespoň minimální průtok, musejí upouštět z přehrad.

Vodu aktuálně upouští například vodní nádrž Morávka na Frýdecko-Místecku. „Nyní máme v nádrži asi sedmdesát procent zásobního objemu vody. Pod hrází vypouštíme takzvaný asanační průtok, aby byl v řece zachován život, ryby a další živočichové,“ uvedl vedoucí hrázný přehrady Morávka Ivan Tošenovjan. Dodal, že aktuálně protéká potrubím zhruba tři sta litrů za sekundu.

Nejméně vody má přehrada Šance

Nejméně vody, čtyřicet procent zásobního objemu, má přehrada Šance, která zásobuje pitnou vodu Ostravu, Frýdecko-Místecko i část Karvinska. Ještě před nástupem sucha povodí totiž snížilo hladinu kvůli opravě hráze. Vody je tak málo, že vystupují pozůstatky zatopené vesnice Staré Hamry, které bývají pod vodou. „Oproti normální zásobní hladině je vody méně asi o deset a půl metru,“ potvrdil vedoucí hrázný Šance Milan Katauer.

Generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč uvedl, že další nádrže jako Kružberk nebo Slezská Harta i další přehrady mají vody dostatek a nehrozí omezení dodávek pitné vody. „Nejhorší situace je na přehradě Šance, kde při zvýšených průtocích může dojít k zákalu vody,“ řekl. Vodní toky vysychají především v horských oblastech. Extrémně málo vody má například řeka Ostravice. Nedávno tam také uhynuly stovky ryb. Nízké průtoky jsou i na mnoha dalších řekách, například na Střední Opavě ve Vrbně pod Pradědem nebo na Jičínce v Novém Jičíně.

Přehrada Šance po snížení hladiny kvůli opravě hráze
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Povodí Moravy: Stav je velmi vážný

Povodí Moravy chce, aby úřady zakázaly na vybraných místech malým a nezpoplatněným odběratelům čerpat vodu z řek. Od velkoodběratelů by vodohospodáři chtěli, aby předem hlásili předpokládané odběry. „Současný stav je velmi vážný, například Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí je na pouhých třech procentech, řeka Rokytná v Moravském Krumlově na sedmi a Dřevnice ve Zlíně na osmi procentech svého běžného červencového vodního stavu,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský, který minulý týden svolal kvůli suchu jednání krizového štábu.

Vodohospodáři se snaží situaci řešit tím, že vypouští více vody z nádrží. I na jižní Moravě se v důsledku nedostatku vody proměňuje krajina. Například mezi Hodonínem a slovenským městem Holič se z řeky vynořilo torzo Masarykova mostu, po němž lze přejít z Česka na Slovensko.

Některé obce zakazují brát povrchovou vodu

Mnohé obce po celé republice apelují na obyvatele, aby šetřili vodou. Například Rožnov pod Radhoštěm vyhlásil stav sucha a zákaz odebírání povrchové vody. Kostelec nad Orlicí v Královehradeckém kraji zakázal lidem odebírat vodu z vodního kanálu Alba k zalévání, mytí aut či napouštění bazénů. Ve středních Čechách zakázal odběr povrchových vod třeba Nymburk. Vodu z deseti řek a potoků také nesmějí až do odvolání brát obyvatelé na Českolipsku v Libereckém kraji. Na některých místech v jižních Čechách je málo pitné vody ve studnách a menších místních zdrojích a lidem ji vozí cisterny.

O opatřeních, která by měla pomoci čelit současnému suchu, by měla ve středu jednat také vláda. Počítá se zdražením podzemní vody nebo s řešením zavlažování s větším využitím dešťové vody. Připravuje také koncepci, která počítá s tím, že podobný trend bude pokračovat i v dalších letech. Podle ministrů by se měly vybudovat třeba nové vodní nádrže, rybníky nebo předpovědní a výstražné systémy.