Hynek, Jarmila i Máj se vracejí na Máchovo jezero

Na hladinu Máchova jezera se vracejí parníky. Lodě Hynek, Jarmila, Máj a Racek musely od dubna nuceně čekat v přístavu kvůli nízké hladině vody a zájemci o vyhlídkové plavby měli smůlu. Jezero bylo od loňského října vypuštěné kvůli opravě hráze a sucho zpozdilo jeho napouštění. Teprve nyní dosáhla hladina takové výšky, aby lodě mohly znovu vyplout. Do ideální hladiny jezera stále ale chybí čtvrt metru vody.

Od čtvrtka se na Máchově jezeře obnovují vyhlídkové okružní plavby - z přístaviště ve Starých Splavech jako první vyplula loď Máj. U jejího kormidla byl Václav Rolenc, třiasedmdesátiletý kapitán, který turisty po jezeře vozí už dvacátým rokem.

V pátek a v sobotu se budou pořádat i večerní plavby lodí Máj a pravidelná lodní přeprava se obnoví v sobotu 25. 7. Lodě mají na vyhlídkové plavbě obvykle 7 zastávek, ale kvůli nízké hladině vody musí do poloviny srpna vynechat přístaviště Šroubený. 

Cena jízdenky na vyhlídkovou okružní jízdu je pro dospělého 90 korun a pro dítě 50 korun. 

Nejhorší sezona pro lodní dopravu

Tak špatnou sezonu pro lodní dopravu jako letos na Máchově jezeře ještě nepamatují. Loni začala oprava hráze a výpusti a v říjnu museli kvůli tomu celé Máchovo jezero vypustit. Sezona pro lodní dopravu tam obvykle začíná 1. dubna.

Původní odhad pro odložený start letošní sezony byl 1. červenec, kdy už mělo být jezero znovu plné. Napouštění se ale zpozdilo, takže na začátku prázdnin musely dvě lodě zůstat v přístavu a dvě další byly dokonce úplně na suchu. Co totiž stačilo do jezera přitéct, to se na začátku července kvůli horku zase vypařovalo. 

Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero, která tam lodní dopravu zajišťuje, uvedl, že letos je málo vody obecně v celé republice. „Ale dalo by se to, myslím, i urychlit, při rozumnější manipulaci s vodou na Máchově jezeře,“ podotkl Reichert.  

Máchovo jezero:

  • dosahuje hloubky až 12 metrů
  • rozloha 284 hektarů
  • hráz je vysoká 9,4 m
  • délka v koruně 130 m
  • objem zadržené vody 6,312 mil. m³
  • Rybník známý dnes pod názvem Máchovo jezero založil roku 1367 Karel IV
  • Původní název byl Velký rybník nebo také Hirschberský rybník.
  • Označení Máchovo jezero se začalo objevovat až po roce 1945 a oficiálně byl název přijat v roce 1961.

Regata bude mít problém zaměstnance udržet

Společnost Regata Máchovo jezero kvůli odloženému začátku sezony počítá propad příjmů. „Ztráty jsou pro nás samozřejmě obrovské, protože naše společnost má příjmy pouze v letních měsících,“ uvedl Vladimír Reichert. Na začátku července společnost uváděla prozatímní ztrátu řádově tři čtvrtě milionu korun. Teď už jde prý o miliony korun.

Zatímco letos lodě z Máchova jezera tři měsíce zahálely, loni za stejné obdobní přepravily více než 24 tisíc lidí. Vladimír Reichert dodává, že firma si kvůli propadu příjmů vezme úvěr: „Nebudeme zdražovat, necháme vstupné ve stejné výši jako v předešlých letech,“ uvedl.

Regata několik lidí zaměstnává celoročně a podle Vladimíra Reicherta může být problém je v práci kvůli finanční situaci vůbec udržet. Když nemohli pracovníci v uplynulých měsících vozit cestující, věnovali se alespoň údržbě lodí. Obvykle ale takové činnosti dělávají jen v zimě.

Regata Máchovo jezero

  • společnost zaměstnává 3 kapitány a 4 bocmany
  • loni přepravila 51 368 lidí, z toho v hlavní sezoně 37 868