Brno se uzavírá. Začaly další opravy D1 ve směru na Prahu

Řidiče čekají další komplikace na dálnici D1 u Brna. Silničáři tam začali opravovat úsek mezi Brnem a Vyškovem ve směru na Prahu. Od soboty pokračují i práce na dálnici D2.

Pokračuje plánovaná etapa oprav na D1 mezi Brnem a Vyškovem. Tentokrát v úseku od 199. až po 205. kilometr směrem na Prahu. Od 5. srpna se také začíná s opravou v navazujícím úseku mezi 205. a 210. kilometrem, tentokrát ale ve směru na Ostravu. Poslední etapa začne 20. srpna, kdy se bude opravovat úsek mezi 210. až 215. kilometrem, opět ve směru na hlavní město.

V prvním týdnu budou probíhat přípravné práce, při kterých se bude směrem na Vyškov jezdit jedním pruhem, v opačném směru zůstanou dva. Nejdéle, a to až do začátku prosince, potrvá uzavírka mezi 199. a 205. kilometrem. Maximální povolená rychlost v místě uzavírky je omezena na 80 km/h, v místě přejezdů středního dělicího pásu na 60 km/h.

Mezi 203. a 211. kilometrem ve směru na Ostravu už oprava probíhala od 25. července. Doprava tam byla vedena v režimu 2 + 1 (2 jízdní pruhy směr Brno, 1 jízdní pruh směr Vyškov). Nyní už bude dálnice průjezdná v podobě 2 + 2.

  • od 5. 8.    199-204,6 km    směr Praha
    od 5. 8.    204,6-210 km    směr Ostrava
    od 20. 8.  210-215 km      směr Praha
  • Zdroj: ŘSD

Dálnice D1 se ale kromě úseku mezi Brnem-Ivanovicemi a Rousínovem opravuje i na druhé straně jihomoravské metropole ve směru na Prahu. Modernizace dálnice se v současnosti týká úseků Hvězdonice–Ostředek, Lhotka–Velká Bíteš a Ostrovačice–Kývalka. Jezdí se tam omezenou rychlostí v zúžených jízdních pruzích. Nejvyšší rychlost v místě omezení je stanovena na 100 km/h.

S dalším omezením musí řidiči počítat i na další dálnici D2. Tam probíhá od soboty oprava prvních čtyř kilometrů u nákupních center. Na modernizovaném úseku se sice bude jezdit čtyřmi pruhy, ale zúženými a odvedenými od středového pásu. V časech a místech, kdy se bude pokládat nový povrch, zůstanou řidiči v každém směru odkázáni na jediný pruh. Celá rekonstrukce D2 v Brně bude mít čtyři etapy, poslední má skončit v říjnu.

Opravy jsou i na dalších cestách. Třeba na silnici R52 směrem na Vídeň mezi Rajhradem a Pohořelicemi, nebo na trase mezi Brnem a Svitavami na silnici R43.

Vedle omezení na dálnici čeká cestující z Brna také vlaková výluka. Až do konce listopadu nepojedou vlaky po uherskohradišťské trati mezi Brnem a Nesovicemi. Dělníci totiž opravují koleje mezi brněnským hlavním nádražím a Blažovicemi na Vyškovsku. Náhradní autobusy budou mít tři linky s různým počtem zastávek, navíc pojedou posilové spoje mezi Židenicemi a Slatinou. Některé z nich budou navíc jezdit po D1.

Na Vysočině naopak modernizace D1 pomalu končí

Ne všude ale dopravní problémy přibývají. Třeba na vysočinské D1 po více než dvou letech vrcholí modernizace a provoz se tam v nejbližších dnech začne postupně vracet do normálního režimu. Na úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou se například o víkendu na 112. kilometru u Jihlavy znovu otevřel nájezd na D1 ve směru na Prahu.

Do plného provozu se pak tento úsek vrátí nejpozději koncem září. Ještě o měsíc dřív by to mělo být na úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Tam tento týden proběhne technická přejímka středového pásu a práce se pro změnu přesunou na okraje dálnice.

Prázdninové dopravní komplikace musí zvládat i Zlín

Krajské město má za sebou úspěšnou rekonstrukci Gahurovy třídy vedoucí na Jižní Svahy. Nyní silničáři začali pracovat na novém povrchu Štefánikovy ulice a začala také největší letošní investice radnice – oprava Mostní ulice za 55 milionů korun.