Boskovštejn má největší sbírku kol v Česku. 300 kusů má vlastní muzeum

Znojemsko -  V Boskovštejně na Znojemsku otevřeli unikátní muzeum kol. Nachází se v něm největší sbírka kol v Česku včetně historických rarit, kostitřasů a drezín. Později budou výstavní prostory muzea rozšířeny o půjčovnu kol a hlavně zkušební dráhy pro testování nových modelů.

Na první pohled patří bývalý zámek v Boskovštejně kolům. První dva exponáty totiž čekají na návštěvníky už před vstupní branou, ale ty pravé poklady se ukrývají uvnitř. V muzeu je okolo tří set kol a jedná se tak o jejich největší sbírku v Česku. Navíc řada z nich jsou mnohdy jediné dochované unikáty na světě a muzeu byly zapůjčeny z několika soukromých českých i zahraničních sbírek.

V gotické tvrzi z roku 1550, kde se muzeum cyklistiky nachází, jsou vystavená historická jízdní kola od prvopočátku cyklistiky z roku 1817 až do dnešní doby. Většinou se ale jedná o historická kola z 19. století a některá z nich se dokonce dochovala v původním stavu. Vedle nich postává i kolo, které se zúčastnilo slavné Tour de France. V roce 1994 na něm vyhrál Chris Boardman úvodní prolog celého závodu. 

V muzeu čeká překvapení i na milovníky motorek - předchůdcem slavného Indiána totiž bylo také kolo, a dokonce se sajdkárou. Zastánce jízdy v terénu zase zaujme fakt, že už v 19. století byla kola často odpružená. „Bylo to kvůli tomu, že neexistovala žádná asfaltová cesta. Nejlepší cesty byly vlastně dlažební kostky. A aby bylo na kole alespoň nějaké pohodlí, tak se ho všichni snažili aspoň nějak odpružit vzadu,“ vysvětlil kurátor muzea Jan Železný. Množstvím i skladbou exponátů nemá muzeum v Boskovštejně v České republice konkurenci a výjimečné je i ve světovém měřítku. Podobných sbírek je totiž na celém světě jen několik.

Postupem času by mělo být muzeum rozšířeno o půjčovnu kol a hlavně o zkušební dráhy pro testování nových modelů kol, elektrokol ve spojení s pumptracky či bikovými traily.