Nečesaný zůstává ředitelem liberecké nemocnice

Liberec - Luděk Nečesaný, který byl ve středu obviněn z korupce, zůstává ředitelem Krajské nemocnice Liberec. Dozorčí rada se na mimořádném jednání rozhodla, že ho neodvolá ani nebude dělat žádné jiné změny v představenstvu. Ve středu dalo Nečesanému důvěru i představenstvo nemocnice. Policie ho viní z přijetí úplatku.

Mimořádné jednání dozorčí rady se uskutečnilo na žádost majoritního akcionáře, kterým je Liberecký kraj. Nečesaný na něm informoval o svém obvinění. „Ta kauza se nevztahuje k jeho současnému působení ve vedení krajské nemocnice. Dozorčí rada se jednomyslně shodla na tom, že nevidí žádné důvody pro změny v představenstvu nemocnice, já ten názor podporuji, protože naopak současné vedení hospodaření stabilizovalo,“ doplnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).  

Nemocnice je v dobrém stavu, hospodaření za první pololetí vykazuje padesátimilionový zisk. „Nikdo nezpochybňuje právo policie vyšetřovat cokoliv, ale nevidíme žádný důvod dělat na základě toho obvinění nějaké personální změny, ctíme tady jednoznačně presumpci neviny,“ dodal hejtman.   

Policie obvinila Nečesaného z přijetí úplatku, za což mu hrozí pět až dvanáct let vězení. Spolu s ním obvinili i jeho ženu Šárku kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 239 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012. Nečesaný připravuje proti obvinění s právníkem stížnost.