Organizátor pražské MHD má po letech ředitele

Praha – Dopravní expert Petr Tomčík je novým ředitelem organizace ROPID, která v Praze a části Středočeského kraje objednává veřejnou dopravu a sestavuje jízdní řády. Více než sedm let vedl ROPID Pavel Procházka, který však nebyl jmenovaným ředitelem, nýbrž ho město pouze pověřilo řízením. Pražské vedení vypsalo výběrové řízení na nového ředitele poté, co rada zamítla loňské plány ROPIDu na rozsáhlou reorganizaci povrchové dopravy.

Výběrové řízení na ředitele organizace ROPID proběhlo dvakrát. Poprvé ho magistrát zrušil, když komise vyřadila všechny uchazeče. Ve druhém uspěl čtyřiatřicetiletý Petr Tomčík v konkurenci dalších pěti účastníků druhého kola. Do prvního kola se přihlásilo dvacet lidí, mezi nimi i bývalý ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Stůj, jenž však nepostoupil. Dosavadní vedoucí ROPIDu Pavel Procházka se naopak nepřihlásil.

Výsledek výběrového řízení je konečný. Vítězství Petra Tomčíka již schválila městská rada.

Petr Tomčík (34) vystudoval Fakultu dopravní a Masarykův ústav vyšších studií ČVUT. V oblasti veřejné dopravy v Praze působil v roce 2002, kdy krátce pracoval v dopravním podniku v oddělení zastávkové služby a preference MHD. Především se ale živil jako konzultant, projektant a projektový specialista.

ROPID je klíčová instituce pražské MHD. Město organizaci založilo v roce 1993, aby zajistilo integraci jednotlivých druhů veřejné dopravy ve městě do jednotného systému se společným jízdným. Výsledkem je současná podoba, kdy lze na společný tarif cestovat nejenom metrem, tramvajemi a městskými autobusy, ale také příměstskými autobusovými linkami a regionálními železničními linkami S. ROPID zodpovídá za smlouvy s jednotlivými dopravci a také za jízdní řády. Z vůle ROPIDu proběhla i rozsáhlá reorganizace MHD v roce 2012.