Vranovskou přehradu čeří motorové čluny. Legálně, nebo ne?

Vranov nad Dyjí - Úřady rozděluje spor o provoz motorových člunů na Vranovské přehradě, konkrétně o platnost nové vyhlášky, která na vodní dílo pustila letos na jaře motorové čluny. Proti sobě stojí hned dvě státní instituce - Státní plavební správa a Povodí Moravy. Zatímco první čluny se spalovacími motory schvaluje, druhá je proti. Někteří rekreanti přitom motorový pohon na hladině přehrady už používají.

„Způsobuje to hluk ve dne, v noci a máme zkušenosti s tím, jak vypadala voda na hladině. Byly na ní mastné olejové skvrny,“ popsal dosavadní zkušenosti s motorovými plavidly rybář Vítězslav Frank, který tráví na Vranovské přehradě více času než doma v Brně. Nyní se ale bojí, že léta klidu zničí nápor motorových člunů, který vodnímu dílu hrozí.

Naopak předseda vranovského Yachtklubu Ladislav Kulíšek se povolení pro spalovací motory pro Vranovskou přehradu snaží získat už několik let. „Plout se může, nikdo to nezakázal,“ okomentoval současné dění.

Hádky u přehrady představují neshody úřadů

Rozepře dvou táborů rekreantů a rybářů jen symbolizuje boj na mnohem vyšší úrovni. Proti sobě stojí totiž dvě státních instituce - Státní plavební správa a Povodí Moravy. Spor mezi nimi vznikl letos na jaře, kdy v platnost vstoupila vyhláška ministerstva dopravy, která povoluje provoz motorových člunů na vodních plochách.

Povodí Moravy v případě Vranovské přehrady s povolením nesouhlasilo a vydalo vlastní nařízení zakazující motorové čluny. „Zastáváme ten názor, že plavba těchto plavidel na Vranovské přehradě má být a je zakázána,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský. Instituce se přitom odkazuje na ustanovení ochranných hygienických pásem, které na přehradě v roce 2000 vyhlásil dnes už neexistující okresní úřad ve Znojmě. Jenomže podle Státní plavební správy je tento dokument nepodstatný.

Státní plavební správa totiž tvrdí, že vydané nařízení je neplatné. „Domníváme se, že ministerská vyhláška platí a že má větší právní sílu než rozhodnutí vodoprávního úřadu,“ vysvětlil ředitel Státní plavební správy Václav Novák. Proto motorové čluny podle Státní plavební správy na přehrady mohou.

Telefonát Dušana Vrbeckého (zdroj: ČT24)

Motorové čluny jezdí zatím bez sankce

Spor nabírá na síle s blížící se rekreační sezonou. Odpůrci člunů teď ale dostali do rukou nový trumf od policie. Ta totiž od 1. července hodlá posádky motorových člunů oznamovat správnímu úřadu. Ty zatím brázdí po Vranovské přehradě bez sankce, protože kvůli rozdílným postojům úřadů není zřejmé, zda je jejich plavba protiprávní, nebo ne.

Sporem se ale zabývají i odborníci na ministerstvech dopravy, zemědělství a životního prostředí. Jejich závěrečné stanovisko by pak mělo být směrodatné pro všechny a rozhodne, zda motorové čluny na přehradě zůstanou.