Střelec z Brna uprchl až na Slovensko. Je podezřelý z pokusu o vraždu

Brno – Až dvacet let vězení může hrozit Lukáši Minaříkovi, který má podle policie na svědomí pondělní střelbu na řidiče v brněnské části Žebětín. Kriminalisté ho podezřívají z pokusu o vraždu, loupeže a nedovoleného ozbrojování. Policisté po jedenadvacetiletém mladíkovi pátrali od úterka, dopaden byl ve čtvrtek na Slovensku v Martině.

„Policisté zjistili, že hledaný muž je na Slovensku, kde ho včera odpoledne zadrželi,“ potvrdil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil s tím, že mladík zatím stále zůstává v rukou slovenské policie. Jedenadvacetiletý Lukáš Minařík je podezřelý, že v pondělí odpoledne vystřelil na muže v autě v lese nad městskou částí Žebětín. Zdravotníci museli řidiče ošetřit a převézt do nemocnice. Jedenasedmdesátiletý muž byl výstřelem zraněn na hlavě, ale zranění nebylo vážné a pacient už byl z nemocnice propuštěn.

Podle Tržila mladík zbraň a náboje ukradl svému otci, který ji měl v držení legálně. Minaříka policie viní z pokusu o vraždu, nedovoleného ozbrojování a loupeže. Kriminalisté ho totiž podezřívají i z toho, že má na svědomí pondělní přepadení obchodu s potravinami v nedaleké brněnské části Bystrc. Lupič tam prodejce ohrožoval krátkou střelnou zbraní a požadoval hotovost. Nakonec ukradl peníze a cigarety. Za tyto trestné činy může pachateli hrozit až 20 let vězení.

„Motiv činu neznáme. Hodně hrál počítačové hry. Zda byl v době činu pod vlivem drog či alkoholu, to se teprve pokusíme zjistit,“ dodal vedoucí Odboru obecné kriminality Antonín Hrdlička s tím, že Minařík měl v minulosti problémy s marihuanou.

Uprchl až na Slovensko

Podle Hrdličky byl hledaný mladík dopaden v Martině na ulici. Později policisté našli i zbraň, kterou nejspíš v Brně útočil. Zadržení ho zřejmě překvapilo, ale nebránil se. Minaříkovo dopadení policie oznámila ve čtvrtek odpoledne. Kriminalisté po něm pátrali od úterý. Jen pár hodin před jeho zadržením vyzvali rodiče svého hledaného syna, aby se sám přihlásil. „Každá situace má řešení a jeho odkládání nepomůže ani jemu ani rodině, která je pod velkým tlakem sdělovacích prostředků a veřejnosti. Čím dřív se situace začne řešit, tím lépe pro všechny,“ apelovali na syna prostřednictvím médií.

Motivů jeho činu mohlo být více; možná se chtěl mladík zmocnit auta, mohl být pod vlivem omamných látek. Zda netrpí duševní poruchou, budou po jeho návratu do vlasti zkoumat psychiatři. Nyní musí slovenský soud rozhodnout o Minaříkově vydání do Česka. Pokud bude mladík souhlasit, vydávací řízení bude trvat do deseti dní. Pokud bude proti, může se vléct týdny. „V souvislosti s pátráním jsme vyslechli stovky osob. Chtěl bych poděkovat mnoha lidem, kteří se nám snažili pomoci a dále slovenským kolegům za příkladnou spolupráci,“ uzavřel Tržil.

Kamarád z fotbalu

Svědkem střelby, z níž policisté Minaříka podezřívají, byl i Petr Zaplatil, který v pondělí odpoledne projížděl lesem směrem na Žebětín. „Viděl jsem, jak někdo vyšel z lesa. Nejdříve jsem si myslel, že je to turista, tak jsem zpomalil, abych jej nesrazil,“ popsal své setkání se střelcem Zaplatil. Najednou si muž stoupl před jeho auto a vytáhl zbraň. „Nevěděl jsem, co mám dělat. Byl jsem v šoku. Rychle jsme se ale skrčili pod palubní desku,“ vysvětlil. Pak zařadil vyšší rychlost a objel ho. Cestou minul i auto, na které útočník střílel. Ze strachu o život Zaplatil i zraněný řidič z místa co nejrychleji ujeli.

Muže, který na něj mířil zbraní, Zaplatil kvůli maskování nepoznal. Až poté, co policie vyhlásila pátrání po Lukáši Minaříkovi, zjistil, že údajného střelce zná. „Hrávali jsme spolu v Žebětíně fotbal. Byl to můj kamarád, takže jsem z toho v šoku. Agresivní nebýval,“ uzavřel Zaplatil. Ani podle slov dalších kamarádů a známých nikdo nevěděl, že by měl Minařík problémy.