Praha kvůli Opencard musí zaplatit milion na pokutě

Antimonopolní úřad potvrdil pokutu ve výši jednoho milionu korun pro Prahu za projekt Opencard. Rozhodnutí je pravomocné. Pokuta se týká smluv, které město uzavřelo bez výběrového řízení s firmou Haguess v roce 2012.

Postup radnice mohl podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Magistrát se ohradil, námitky ale předseda úřadu Petr Rafaj neuznal a podaný rozklad zamítl. Potvrdil tak rozhodnutí z května loňského roku.

Praha se po prvoinstančním rozhodnutí bránila tím, že na základě dřívější licenční smlouvy nemohla zadat zakázku jiné firmě. Rada města prý postupovala s péčí řádného hospodáře, aby nezahodila investici 1,2 miliardy korun. ÚOHS tento argument neuznal. „Uzavřením původní smlouvy o dílo a akceptací nevýhodných licenčních podmínek se zadavatel sám aktivně podílel na vytváření omezení, od nichž následně odvozoval použití jednacího řízení bez uveřejnění,“ uvedl Rafaj.

O rok dříve Rafaj potvrdil Praze jinou pokutu, a to 600 tisíc korun spolu s půl milionem pro Dopravní podnik hlavního města Prahy. Tyto pokuty se týkaly smluv uzavřených s firmou Haguess v letech 2007 až 2009. Také v tomto případě ÚOHS kritizoval použití jednacího řízení bez uveřejnění.

Před dvěma měsíci nicméně hlavní město prohlásilo, že se samo obrátí na antimonopolní úřad s tím, že firmu eMoneyServices podezírá se zneužití monopolního postavení na trhu. Firma ale pochybení odmítla a podnět k ÚOHS označila za absurdní. Posudek, který si nechal magistrát zpracovat, projekt označil za nevýhodný a zastaralý a nedoporučil jeho pokračování.

Hlavní město zaplatilo za Opencard přes 1,2 miliardy korun. Slouží především jako průkazka v městské hromadné dopravě, ale i v knihovně. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess (nyní eMoneyServices), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Vedení města s Tomášem Hudečkem (tehdy TOP 09) nebo s Adrianou Krnáčovou (ANO) se pokoušelo ze smluv vymanit. Práva ke kartě chtělo koupit a projekt samo spravovat. Kalkulovalo se, že by za autorská práva mohla Praha zaplatit mezi 80 až 100 miliony. EMS ale požadovalo několikanásobně víc. Kvůli smlouvám z roku 2012 policie stíhá některé členy minulých rad včetně Hudečka a Bohuslava Svobody (ODS).

Vydáno pod