Koupání v prachu. Na brněnské přehradě se pracuje i přes sezonu

Brno - V plném proudu pokračují na brněnské přehradě i během sezony stavební práce. Návštěvníkům tak koupání znepříjemňují bagry, hluk a vířící prach. Podle brněnského magistrátu je na vině minulé vedení radnice, které neuzavřelo včas smlouvu, a práce se opozdily.

Kozí horka bývá jednou z nejklidnějších pláží brněnské přehrady. Na startu letošní sezony se ale proměnila ve staveniště. Zatím se tam návštěvníci opalují v prachu od pracujících strojů. „Obnovují se tu stávající hřiště a staví se nové. V okolí také budou zrekonstruovány vycházkové trasy,“ vysvětlil stavební práce Lesní správy Brno Pavel Jordán. 

S dalšími překážkami se setkají návštěvníci v Rakovci, který je často zastávkou vytížené promenády vedoucí po břehu brněnské přehrady. Výletníkům tam stojí v cestě stavební technika. Lidé si ale stěžovali i na kamenité plážové cesty, které na úpravu teprve čekají, a kudy třeba s kočárkem jde projet velmi obtížně.

Probíhající práce ale vadí i vedení městské části Brno-Bystrc. „Nejsme s tím spokojení. Na ohňostroje třeba chodí k přehradě statisíce návštěvníků a pochopitelně pokud jsou staveniště ohraničeny páskou, návštěvníci je překračují, vstupují na ně,“ popsal problém starosta Tomáš Kratochvíl (ČSSD).

Stavební práce na brněnské přehradě (zdroj: ČT24)

Podle magistrátu situaci zavinila smlouva, kterou uzavřelo minulé vedení radnice. „Nepodařilo se ji uzavřít včas, což způsobilo pozdní předání staveniště,“ okomentoval situaci náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ). Práce v lokalitách Rakovec, Kozí horka a Rokle budou tak dokončeny až druhého července.

„Práce jsou natolik náročné, že musí nutně zasahovat do sezony, ať už na jejím začátku nebo konci. Snažíme se, ale tamní prostředí bylo pro Brňany příjemné, a tak probíhající úpravy považujeme za nutné,“ vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Část projektu je hrazená z evropských peněz. „Jsem přesvědčený, že je stihneme vyčerpat. Termíny pro odevzdání podkladů jsou na někdy na konci září, takže je stihneme zpracovat,“ dodal Ander.

Po dokončení zpožděných prací bude brněnská přehrada pro své návštěvníky atraktivnější. Na jedné z pláží vyroste například kladka, malá lanovka, pro děti. Právě pro ně jsou určená také nová hřiště, houpačky a hrazdy. Projektanti ale navrhli i nové sportovní vyžití pro dospělé jako jsou nové hrazdy a venkovní posilovací stroje. U vody se staví také nové převlékárny, toalety a v Rakovci i promenáda.