Stoletá historie ústavu pro mentálně postižené v Opavě končí

Opava - Jeden z největších sociálních ústavu pro lidi s postižením v Česku stěhuje poslední klienty. Opavské Marianum, které na začátku 20. století založily sestry z Kongregace Dcer Božské Lásky, fungovalo přes sto let. Ukončením činnosti zařízení pro stovky mentálně postižených dospělých vyvrcholí změna systému poskytování pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. Klienti se stěhují z izolace ústavu do chráněných bytů a domků.

Ještě v novém tisíciletí žilo v rozlehlé budově s tmavými chodbami až 230 dospělých lidí s mentálním nebo kombinovaným postižením, před rokem 1989 jich tam bylo přes 300. Mnozí z nich tam strávili desítky let a nic jiného než ústavní režim téměř neznali.

Letos skončí postupné stěhování klientů do prostředí rodinného typu v Opavě a na dalších místech, mimo jiné do malých domků, jejichž stavbu zaplatila Evropská unie. Historická budova je v současné době poloprázdná. Krajský úřad Moravskoslezského kraje, který ústav převzal od kongregace v roce 2004 a poté začal s postupnou transformací, zatím nemá o jejím dalším využití jasno.

Ředitel ústavu: Probíhá přechod z nenormálního stavu do normálního

Na stěhování čeká ještě asi padesát posledních klientů. Na nový život se dlouhodobě připravují v takzvaných aktivizačních dílnách, ve kterých se učí všechny možné dovednosti, které budou potřebovat mimo ústav. Podle svých možností se budou podílet na chodu domácností a chodit do práce v chráněných dílnách. Ředitel zařízení Antonín Janýška z toho má radost. „Prokazatelně probíhá přechod z nenormálního života do normálního. Normální je bydlet v bytě, mít vlastní pokoj, uvařit si čaj, chodit do práce,“ řekl.

Ústav Marianum Opava
Zdroj: ČTK/Dan Krzywoň

Pro některé klienty je však tato míra samostatnosti zcela nedostupná. O dvanáct lidí s nejtěžším postižením bude postaráno v novém speciálním zařízení v Opavě-Kateřinkách. Na jednoho obyvatele připadne jeden pečovatel nebo sociální pracovník.

Ústav Marianum v Opavě opustili další klienti (zdroj: ČT24)

Letos by měl ukončit činnost také ústav na zámku Nová Horka ve Studénce a další areály pro hendikepované, kterých je v Moravskoslezském kraji deset. „Přechod z ústavních do jiných zařízení se týká asi tisíce klientů. Více než osm set se jich už přestěhovalo. Preferujeme malé rodinné domácnosti, které jsou sice nejdražší, ale otevírají klientům možnost důstojnějšího a samostatnějšího života,“ řekl vedoucí odboru sociálních služeb moravskoslezského hejtmanství Daniel Rychlík. Podobný proces probíhá ve všech krajích České republiky.