V Ratajích hořel sklad v bývalém muničním areálu

Rataje - Ve skladu v bývalém muničním areálu v Ratajích na Kroměřížsku v pondělí odpoledne hořelo. Požár vznikl při výrobě výbušnin, jeden zaměstnanec byl zraněn. Oznámila to kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Sklad podle starosty patří pražské společnosti STV Group.

„V rámci technologického procesu při výrobě výbušnin zahořely látky a začala hořet část budovy. Zraněn byl padesátiletý muž,“ uvedla Kyšnerová. Muž podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petra Olšana utrpěl popáleniny v horní části těla a v obličeji. „Zranění byla vážnějšího charakteru, muž byl letecky transportován do brněnského popáleninového centra,“ doplnil Petr Olšan.

Požár podle hasičů zasáhl jen část skladu, hasiči jej rychle lokalizovali, následně objekt kontrolovali termokamerou, aby vyloučili další možné nebezpečí. „V 19:25 byla hlášena celková likvidace události,“ uvedl mluvčí hasičů Pavel Řezníček.

STV Group využívala také sklady ve Vrběticích

Na místě jsou vyšetřovatelé hasičů a kriminalisté, kteří budou zjišťovat příčinu požáru. Podle Řezníčka nebyly hlášeny žádné výbuchy, které provázely loňské požáry v muničních skladech na Zlínsku. Tuto informaci potvrdil také starosta obce Antonín Říkovský. „Nic nebylo slyšet, jen byl vidět z lesa kouř,“ popsal situaci starosta.

Sklad podle starosty patří pražské společnosti STV Group, která obchoduje s vojenským materiálem a v Ratajích vyrábí trhaviny pro civilní použití. Areál se nachází v lesích asi dva kilometry vzdušnou čarou od zástavby a tvoří jej desítka objektů. Armáda ho využívala od poloviny 20. století, privatizován byl v 90. letech. Podle Říkovského s muničními sklady nikdy problém nebyl. STV Group využívala také sklady ve Vrběticích na Zlínsku. Loni tam vybuchly dva sklady, které si pronajímala společnost Imex Group.