Policie zadržela klíčového vařiče drog ze Šluknovského výběžku

Děčínská policie výrazně narušila strukturu výrobců a distributorů drog ve Šluknovském výběžku. Během května kriminalisté dokončili pět případů, čtyři lidé skončili ve vazbě. Je mezi nimi i klíčový vařič drog z Varnsdorfu.

Jedenapadesátiletý muž z Varnsdorfu byl podle policie důležitým dodavatelem drog a pervitin sám ve velkém vařil. „Pro Varnsdorf, pro drogovou scénu, je to výrazná ztráta. Odhadujeme, že pokrýval zhruba polovinu výroby pervitinu. Vyráběl řádově stovky gramů týdně, možná i více,“ řekl kriminalista Jiří Kulhavý. Muž se podle něj drogám věnoval dlouhodobě. Opakovaně byl za jejich výrobu a distribuci stíhaný. Kromě Šluknovského výběžku zásoboval pervitinem i Ústecko, Českolipsko a Mladoboleslavsko. „On sám na ulici neprodával, měl lidi okolo sebe,“ uvedl Kulhavý.

Kriminalisté na tomto případu pracovali řadu měsíců. Jejich cílem bylo zdokumentovat právě to, že muž hrál ve výrobě a distribuci klíčovou roli. „Byl velice zkušený a velice opatrný, dával si hodně pozor,“ dodal Kulhavý. Kromě něj kriminalisté zadrželi také dvojici Asiatů v Krásné Lípě, která vezla v autě desetilitrové baňky s chemikáliemi. Při domovní prohlídce pak našli další vybavení pro vaření drog. Cizinci mohli podle odhadů vařit až kilogramy pervitinu.

Trendem mezi výrobci a distributory drog jsou suroviny z Polska. V sousední zemi jsou léky pro výrobu pervitinu dostupnější a obsahují i vetší množství účinné látky. „V České republice podléhají tyto léky přísným pravidlům, vydávají se na předpis. A do Polska to pro výrobce drog není daleko,“ dodal Kulhavý. 

Krajská policie zřídila na konci loňského roku pro drogovou problematiku specializovaný Toxi tým. Nyní ho tvoří 50 kriminalistů. Zaměřují se i na spolupráci se sousedním Saskem. Právě tam velká část drog vyrobených v Ústeckém kraji míří. Děčínští policisté objasnili od začátku roku 43 drogových případů a obvinili 38 lidí.