Nad Zlínem se vznášeli pomocníci vojáků a záchranářů: drony

Zlín - Baťovské město se dnes stalo centrem takzvaných dronů. Profesionální bezpilotní vrtulníky se nad Zlín vznesly na popud tamní městské policie. Nešlo jen o přehlídku nejnovějších technologií, drony totiž záchranáři mohou použít jen za specifických podmínek a s povolením.

Politici, policisté, hasiči i vojáci ze tří krajů – ti všichni ve středu dorazili do Zlína, aby viděli, kam pokročil vývoj dronů. „Klidně doma stáhneme mapu, na mapě vytvoříme body dle zadání, přijedeme na místo a stroj vyšleme na trasu,“ popsal technologii prodejce dronů Jaroslav Řešátko.

Osm představených strojů se váhou lišilo od půl kilogramu do desítek kilo. A taky cenou - podle vybavení až do stovek tisíc korun. Všechny ale musí dodržovat přísná omezení. „Nesmí se létat v prostoru blíž než 150 metrů od obydlí a 50 metrů od lidí,“ upřesnil Ivo Kolář z Komory podniků komerční bezpečnosti.

Drony určené pro práci a podnikání se navíc musí registrovat u Úřadu pro civilní letectví. A majitel musí projít zkouškami. Proto i pro zlínskou přehlídku potřebovali pořadatelé speciální povolení. Městská policie na tři hodiny uzavřela zlínský Stadion mládeže a drony se po celou dobu směly vznášet výhradně nad jeho zelenou plochou.

O dronech hovoří prodejce Jaroslav Řešátko (zdroj: ČT24)

„Musí se změnit legislativa. Je potřeba mít vyškolené piloty a umím si představit, že město Zlín může mít takový bezpečnostní dron, který bude za určitých okolností monitorovat situaci,“ uvedl ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček a zmínil třeba případy rizikových sportovních utkání.

Policii a záchranářům mohou drony s termokamerou pomoci při hledání ztraceného člověka, hasičům zase při zkoumání ohnisek požáru. Podobná technika na Zlínsku poprvé pomáhala pyrotechnikům při čištění muničního areálu ve Vrběticích po sérii loňských explozí. Oficiální výrobci už na celém světě nabízejí 1700 různých modelů dronů.